Spørg Bolius

Krybekælder - isolering og gulvvarme eller nyt terrændæk?

Hej Bolius

Har et hus fra 1966 på 112 kvm.
Under parketgulvet er der et lille hulrum på ca. 40 cm, som har jordbund (tegning viser beton). Udluftning sker alene til små huller i fodlisterne. Gulvet føles lidt koldt og er 50 år,

Så jeg overvejer en konstruktionsændring, hvor jeg brækker alle huset gulve op og erstatter det med isolering, beton/gulvvarme og herpå kinker/brædder.

Er det en god/dårlig ide og hvad er prisen for et sådan nyt gulv. Er der alternative muligheder?

På forhånd tak og venlig hilsen Kjeld A. Knudsen.

Hej Kjeld


Det er den eneste rigtige løsning, med sådan et terrændæk som man kalder det. Gulvet er velisoleret, fugtsikkert, tæt mod radon, og så er der hele fordelen ved gulvvarmen, som både giver varmekomfort, men som også kan give betragtelige besparelser på varmeregningen, primært fordi fremløbstemperaturen kan sænkes.

Du skal mindst have 300 mm polystyren i gulvet, det er både isoleringskravet i dag, samt den mængder der skal være, før at polystyrenen kan betragtes som værende kapillarbrydende. Men byggekravene strammes med det nye bygningsreglement som træder i kraft her i starten af 2016. Så jeg kunne anbefale dig, at øge isoleringsmængden til 400 mm. Du kan også vælge at bruge den ”sorte polystyren”, den isolerer bedre end den hvide, så behøver kun 300 mm.
Hertil støber man typisk 10 cm beton, med armeringsnet i, og så varmeslangerne.
Tænk gerne radonsikringen med, som der er så meget fokus på i disse dage. Normalt udgør 10 cm beton af betonstyrke 20 MPa det som værende tæt. Man skal så sikre siderne og kanterne, med en radonspærre. Alternativt kan man udlægge en fuld membran, eller endnu bedre lave et radonsug under huset – det er den bedste løsning. Og består af 15 cm lecanøddder under isoleringen, hvortil der laves en ”skorsten” op igennem huset eller udenfor huset.

Det var et langt svar, som blot kunne have været svaret med: ”Ja, det er bestemt, en god idé”. Der findes alternative løsninger, men de kan generelt ikke anbefales til jeres forhold. Der er et terrændæk den eneste rigtige løsning.

Prisen alene for gulvkonstruktionen ligger typisk omkring 1.500 – 2.000 kr. inkl. moms pr. kvadratmeter. Men hertil kommer så diverse delarbejder med nedtagning af køkken, understøbninger af bærende vægge mv. Priserne afspejler en totalløsning med levering og montering.
Typisk koster sådan en omgang for et hus som jeres mellem 250.000 – 300.000 kr. inkl. moms plus diverse.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden