Det er ikke unormalt, at potentielle købere rynker lidt på næsen, når der står, at boligen er fredet. Mange har nemlig den opfattelse, at det betyder, at boligen er belagt med så mange restriktioner, at det vil forhindre dem i at få deres drømmebolig.

Men sådan er det ikke, mener Kulturarvsstyrelsen. Ganske vist skal du have tilladelse fra Kulturarvsstyrelsen, hvis du vil bygge om, men det er muligt at få ønsker igennem.

Benyt oprindelige materialer

 - Der er tale om et reelt samarbejde mellem Kulturarvsstyrelsen og den nye ejer, når vi skal se på de ønsker om restaurering og ombygning, de kommer med, siger Louise Ømann, arkitekt i Kulturarvsstyrelsen.

- Vi behandler alle bygninger individuelt. Og vi går altid ind og ser på de enkeltes behov og ønsker. Og så længe forslagene til ombygninger ikke ødelægger de bærende fredningsværdier, så finder vi som regel en løsning. Og den almindelige vedligeholdelse behøver vi ikke at blande os i, såfremt du benytter de oprindelige materialer, siger hun.

Fredede huse har ånd og sjæl

Heller ikke arkitekt Søren Vadstrup, Center for Bygningsbevaring i Raadvad, mener, du skal afholde dig fra at købe et fredet hus - med mindre du slet ikke er interesseret i huse med sjæl og historie.

- Man behøver ikke at lade sig afskrække af, at der står, det er fredet. Oftest betyder det, at der er tale om et byggeri af høj arkitektonisk og byggeteknisk kvalitet. Derudover er det tit et hus med megen historie og masser af ånd og sjæl,

- Jeg vil til enhver tid anbefale folk at købe en fredet bolig, hvis man har en lille smule interesse for historien, siger Søren Vadstrup, der bl.a. har skrevet bogen 'Huse med sjæl'.
 

Få hjælp til at ændre dit fredede hus

I Danmark er der omkring 9.700 bygninger, der er fredede. Mellem 75 og 80 procent af dem er private boliger.

Hvis du bor i et fredet hus, skal du søge Kulturarvsstyrelsen om tilladelse, hvis du vil lave andet end almindelig vedligeholdelse - f.eks. udskifte vinduer eller ændre farven på huset. Endvidere anbefales det, at du altid bruger originale materialer.

Kulturarvsstyrelsen vurderer hver ansøgning individuelt, men normalt kan du ikke få lov til at fjerne originale skillevægge.

Det koster noget mere at lave et fredet hus om, men til gengæld er der mulighed for at få økonomisk hjælp. Du kan søge støtte til både selve arbejdet, finansiering, faglig bistand og materialer. Endvidere kan du trække de faktiske udgifter til drift og vedligeholdelse af dit fredede hus fra i skat og søge om at blive fritaget for at betale ejendomsskat.

Kilde: Kulturarvsstyrelsen og Videncentret Bolius

Tjek reglerne, inden du køber fredet hus

Louise Ømann mener, at du bør undersøge reglerne for fredede huse, inden du køber et.

- Det er jo egentlig ret simpelt. Kan du ikke forlige dig med, at tingene er, som de er, så lad være med at gå efter en fredet bolig. Man bør nok sætte sig lidt ind i reglerne omkring det at bo i en fredet bolig, inden man køber, anbefaler hun.
 

Gamle huse har god rumopdeling

Et hus bliver fredet, hvis Kulturarvsstyrelsen bedømmer, at det er bevaringsværdigt. Fredningen er i dag ikke længere delt op i A og B, som det var tilfældet tidligere.

At bo i et fredet hus kan kræve lidt tilpasning. Mange finder ud af, at deres oprindelige ideer om ombygning måske ikke alle sammen er lige lette at manøvrere ind igennem fredningsreglerne. Men de fleste finder også ud af, at deres oprindelige ideer måske slet ikke passer til deres nye hus.

- Det er ikke altid den bedste løsning at rive vægge ned og få store åbne rum. De gamle rum er ofte placeret meget velovervejet og med stor præcision og har de helt rette proportioner. Og lærer man sig til at se det, så kan den nuværende rumopdeling sagtens blive til gavn for familien, siger Søren Vadstrup.
 

Få gratis rådgivning med fredet hus

Selv om der kan være visse restriktioner i forhold til dine ønsker om ombygning, er der andre fordele.

- Du kan få gratis hjælp i form af rådgivning til reparationer og vedligeholdelse. Og det er folk med absolut ekspertviden, du har med at gøre. Desuden er der mulighed for økonomisk støtte til istandsættelsen. Du kan ikke søge Kulturarvsstyrelsen om hjælp til moderniseringer, men måske kan du få støtte til, at en konsulent kommer og tegner og udarbejder nogle nye forslag. Og det er en kæmpehjælp, siger Søren Vadstrup.

- Vi prøver at komme ind så tidligt som muligt. Når man er arkitekt, ved man, hvordan man disponerer rummene. F.eks. er køkkenet i fredede lejligheder som regel lagt mod gårdsiden, og de fine stadsstuer er traditionelt ud mod gaden. Det holder vi fast i, at man bevarer, forklarer Louise Ømann.
 

Ingen grundskyld med fredet hus

Desuden får du fritagelse for grundskyld, som er en del af ejendomsskatten. Og du kan ved forfald pr. år-reglen fratrække et beløb til vedligeholdelse over skatten hvert år, afhængig af hvilken bolig du har.

- Der er tale om en decideret kompensation. Restriktionerne kan man jo kalde et lille indgreb i den private ejendomsret, så der er masser af hjælp at hente. Og du får som regel hurtige svar. Nogle gange i løbet af 2-3 uger. Jeg har en gang fået svar på en anmodning i løbet af et kvarter, siger Søren Vadstrup, der selv har et fredet hus på Fyn.