Spørg Bolius

Lav-begroning på træer

Hvad er det for pletter på vores mangnolie træ, som også finde på to andre af vores træer?

Hvad kan man gøre? Mange tak.

Mvh Sebastian

Hej Sebastian
 
Det er det man kalder lav, der vokser på din magnolie. Lav er en livsform, der består af en svamp og en alge, der lever i symbiose, dvs. de er afhængige af hinanden for at leve. Der findes mange forskellige svampe og alger, der på denne måde vokser sammen, og de kan se meget forskellige ud. Men selvom det kan lyde voldsomt med svampe og alger på træerne, så er det ganske ufarligt og skader ikke træerne. Lav forekommer typisk på større grene eller stammer hvor tilvæksten er lille, da lav skal have tid til at etablere sig. På unge grene, der hvert år vokser meget i tykkelsen, vil lav ikke kunne nå at etablere sig, da der er for meget uro. Dog vil der på gamle og meget langsomt voksende træer og buske kunne forekomme lav på selv unge grene, simpelthen fordi de vokser langsomt, og lav'et har tid til at etablere sig.
 
Da lav ikke skader træerne, er der heller ingen grund til at forsøge at bekæmpe eller fjerne den, hvor den allerede har etableret sig. Forsøger man at fjerne lav'et fra grene og stammer, risikerer man at gøre mere skade end gavn, da der er stor sandsynlighed for, at man får lavet skader på barken. Man kan, hvis man ønsker det, begrænse væksten af lav, ved at skabe mere lys og luft til grene og stammer, da lav bedst vokser i skyggefulde, let fugtige og vindstille omgivelser. Man kan altså ved beskæring skabe dårligere vækstvilkår for lav'et, men her må man gøre op med sig selv, om man ikke bare skal lade lav'et vokse og ikke beskære unødigt i træer og buske. 
 
Oplever man lav på unge grene, på et træ eller busk der for sin art ikke kan kategoriseres som gammelt eller synderligt langsomt voksende, kan det være et tegn på at planten mistrives, og væksten er gået i stå. Her kan lav altså være en indikation på at der er noget galt, men er i sig selv ikke skadevolder. Er det tilfældet må man finde årsagen til at planten ikke vokser optimalt. Det kan være den står for meget i skygge, får for lidt eller for meget vand eller andre ydre påvirkninger. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Berit Rørbøl, haveekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden