Leg med farver online

Små programmer på internettet giver dig mulighed for at farvelægge dit hjem og lege med farvekombinationer. Det kan være en stor hjælp, når du skal finde en ny farve til væggen i din stue eller facaden på din bolig.

valg af farver på internettet

Det er nemt at få inspiration til farver og maling i magasiner. En anden mulighed er at bruge farvehandleres hjemmesider til at vælge den rigtige farve til dit hjem - både ude og inde. Mange producenter har nemlig gjort det nemt at vælge farver ved hjælp af små programmer, der er tilgængelige online. Arkivfoto

Vælg farver til boligen med gratis programmer

Du behøver ikke nødvendigvis at bladre utallige boligmagasiner igennem for at finde inspiration til de nye farver til dit køkken. En del producenter af maling har nemlig en række små gratis programmer online på deres hjemmesider, som kan hjælpe dig med farvevalget. 

De små programmer giver dig mulighed for uden omkostninger at se, hvordan huset eller køkkenet vil tage sig ud med en bestemt farvesammensætning. Ved at lege og eksperimentere dig frem, finder du måske frem til andre farver, end du først havde regnet med. De kan derfor være en god hjælp i den indledende fase, når du skal hente inspiration til valget af farver og maling til din bolig.

I princippet er der tale om simple fotoredigeringsprogrammer. Har du i forvejen træning med et fotoredigeringsprogram som photoshop el.lign., er det oplagt at bruge det program i stedet for. Forskellen fra dit eget fotoredigeringsprogram er, at malingproducenternes programmer anvender de farver, som er at finde i deres sortiment. Til gengæld er resultatet af en virtuel retouchering af dit hjem ikke så fyldestgørende, at den giver et endeligt svar på, præcis hvilken farve, du skal anvende. Det skyldes, at farver tager sig anderledes ud i virkeligheden end på computerskærmen. 

Farver ser anderledes ud i virkeligheden end på computerskærmen. Lys, regn, skygger og naturen omkring huset er med til at bestemme, hvordan farven ser ud i virkeligheden.

Hvordan vælger du farve til dit hjem ved hjælp af internettet?

Nogle af programmerne giver dig mulighed for at lege med billeder, som producenterne selv har lagt op på forhånd. Andre programmer er en smule mere avancerede og giver dig mulighed for at uploade billeder fra dit eget hjem og farvelægge dem. 

Det kan være en smule omfattende at bruge de forskellige farvelægningsprogrammer, så det kræver lidt tålmodighed og en sikker hånd at give sig i kast med dem. Til gengæld giver de dig mulighed for at prøve en masse sammensætninger af farver af, som du måske ikke havde tænkt på forinden. 

Hvis du fx vil uploade et billede af dit køkken med henblik på at skifte farven på væggen, så sørg for at få taget et billede af god kvalitet under de mest optimale lysforhold. Det giver det mest retvisende resultat efter retoucheringen. 

Brug fx farvesystemerne til at finde ud af, hvordan du kan kombinere forskellige nuancer af blå.

Brug fx farvesystemerne til at finde ud af, hvordan du kan kombinere forskellige nuancer af blå. Arkivfoto

Derfor er det begrænset, hvor stor en hjælp hjemmesiderne er, når du skal finde frem til den endelige farve. Men de kan være med til at give et praj om, hvor i forhandlerens farvekort, du skal lede efter den.

Ved valg af farver er det altid vigtigt at huske, at mange ting har betydning for det endelige udtryk. Farven på et hus ændrer fx udtryk, hvis det har regnet, og muren er våd. Sæson, lys, skygger og omgivelser spiller også ind. 

Derudover bør du også gøre dig klart, hvilket produkt du vil bruge. Farven og overfladen vil tage sig meget forskellig ud, alt efter om du har tænkt dig at kalke, bruge silikatmaling, indfarvet puds eller akrylplastmaling, både nu og på længere sigt.

Desuden har forskellige typer maling forskellige egenskaber, som også er vigtige at tage højde for, når typen af maling skal vælges. Det er derfor oplagt at tage fat i din farvehandler og bede om hjælp til at finde frem til den helt rigtige nuance og type af maling, inden du giver dig i kast med penslen.

Når du tester farver på Dyrups hjemmeside kan du også bestemme om du vil farvelægge med fx sprøjtemaling.

Når du tester farver på Dyrups hjemmeside kan du også bestemme om du vil farvelægge med fx sprøjtemaling. Arkivfoto

Hvor finder du inspiration til valg af farver online?

Det er primært de større malingsproducenter, såsom Flügger, Jotun og Dyrup, der har lavet farvelægningsprogrammer. Nogle hjemmesider giver også en mere nuanceret beskrivelse af farverne og deres virkning.

På Sigmas hjemmeside bliver der fx gjort meget ud af at fortælle om farver, deres historie og traditionen for at anvende forskellige farver.

Vi kan desværre ikke nå at svare alle kommentarer. Hvis du har et konkret spørgsmål, er du velkommen til at bruge vores gratis brevkasse Spørg Bolius. Hvis vi dog besvarer spørgsmål, er det bedst muligt ud fra generel viden og ud fra de oplysninger, du giver os, men husk, at et generelt svar aldrig kan erstattes af konkret rådgivning på stedet. Derfor kan Bolius ikke påtage sig ansvar for eventuelle konsekvenser ved at anvende svaret.

Indhold i denne artikel

Bolius - et helejet Realdania selskab