Spørg Bolius

Løs tapet og fugtig ydervæg i nyrenoveret hus, trods nyt tag og nymalet facade - årsag?

Kære Bolius Eksperter

Vi har et gammelt skipperhus i Marstal. Ydermuren der vender mod øst er fugtig. Vi har for 3 år siden fået udskiftet det gamle tegltag der var utæt med et nyt. Resultatet af fugten ses på vedhæftede billede som løsnet tapet. Vinduerne er som det ses de originale og ikke tætte.

Har I forslag til hvordan vi kan komme fugten til livs? Huset står uopvarmede når vi ikke er der. Udvendigt er facademalingen som er Flugger facademaling upåvirket af fugten.

På forhånd tak

Venlig hilsen

Lone og Jens

 

Kære Lone og Jens

Årsagen og dermed løsningen kan afhænge af om huset er opbygget med grundmur eller er det bindingsværk?  

Tegltaget har ingen betydning for fugtproblemet.

Hvis der da facaden blev malet er anvendt en ikke diffusionsåben malingstype, så kan det betyde at huset nu har fået en regnfrakke på, som får den betydning at indvendig fugt ikke kan slippe ud igennem.

At fugten i muren kan stamme fra generelt fra høj luftfugtighed i det indre, og her spiler det ekstra ind, at huset kun anvendes som sommerbolig og derfor ikke opvarmes/udluftes en står del af året. (i den sammenhæng er de utætte vinduer ikke problemet).

Eller at den ophobede fugt kan være opstigende fugt i murværket fra fundamentet, som formentligt ikke har en fugtspærre

Så er den fugt der viser sig på indersiden af væggen er formentligt ”gammel” ophobet fugt i murværket, som nu er blevet spærret inde ved anvendelse af for tæt facademaling. Generelt skal ydersiden af facaden kunne afgive den fugten, hvor den så ventileres væk og ikke gør skade.  Men hvis ydersiden af facaden bliver for tæt, som i dette tilfælde kan fugtafgivelsen kun ske indadtil, hvilket naturligvis gør at den ophobes bag tapetet indtil at der er så meget at det løsner tapeterne.

Problemet er formentligt helt eller delvist en kombination af alle dele.

Du skal også være opmærksom på at hvis det er en bindingsværkskonstruktion kan der være utætheder mellem bindingsværk og tavl der gør at der kan trænge fugt ind udefra.

For at løse problemer er det nødvendigt med tiltag:

For at facademuren kan komme af med fugten, skal du have afrenset den tætte facademaling og anvend en diffusionsåben malingstype som fx silikat eller kalkning, så muren igen kan ånde.

For fremover at undgå opstigning af fugt i murværket, skal der indskydes en fugtspærre mellem fundamentet og mur, der sikrer at fugten nedefra ikke trænger op i murværket.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Frants Frandsen, arkitekt

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden