Spørg Bolius

Fugtproblemer i nyt, muret hus: Entreprenøren vil imprægnere – har han ret?

Hej Bolius

Vi er de heldige bygherre af vores drømme hus, som endelig har slået rødder i det vestjyske.

Desværre er vi kommet i den uheldige situation, at huset tager vand ind over vinduerne. Nærmere præcist omkring de indvendige overlæggere over vindueshullet, hvor malingen begynder at 'koge' op.

Der er anvendt 3 skifts overlæggere og muren er i dobbelt mur i tegl fra Pedersen tegl (Facade tegl D55).

Entreprenøren oplyser os om, at den eneste og rigtige løsning er, at huset imprægneres.

Dette er vi og vores byggesagkyndige dog ikke enig i er en holdbar løsning. Vi er overbeviste om, at der er sket en fejl i konstruktionen eller udførslen af murerarbejdet.

Mit spørgsmål er derfor, om vi skal accepter en imprægnering af et helt nyt hus.

Det skal nævnes, at entreprenøren vil betale for vedligehold af imprægneringen de første 5 år, men efterfølgende er det for egen regning.

Desuden har vi fundet mange fejl i husbyggeriet fra murernes side.

Mvh. Claus

Hej Claus

Jeg giver dig ret - det er noget af et drømmehus, I der har bygget.

Byggestilen har ændret sig gennem tiden. Hvor man før i tiden byggede huse med gesimser og udhæng, som beskyttede facaderne mod slagregn og kraftigt nedbør, så bygger man i dag lette konstruktioner med næsten usynlige inddækninger, som selvfølgelig er en udfordring men samtidig giver husene en form for enkelthed og renhed.

Når du skriver, at vandet trænger ind ved vinduerne, kan årsagen være, at håndværkeren mangler at montere en slags "tagrende" i hulmuren over vinduer og døre.

"Tagrenden" har den funktion, at når regnvandet bliver slået i gennem murværket, så opsamles vandet i tagrenden og ledes derefter ud gennem facaden.

Mangler denne "tagrende", så løber vandet ned på bagsiden af facaden, gør isoleringen våd, løber ned i vinduets overkarm, samt ind i bagmuren.

Da isoleringen bliver opfugtet jævnligt, bliver der ikke et særligt godt miljø i de områder.

En imprægnering vil derfor ikke løse jeres problem - blot udskyde en ordentlig løsning.

Jeg foreslår, at I får gennemgået de områder, hvor der er problemer - og desuden får kigget på de fejl, I har opdaget gennem byggeprocessen.

Held og lykke

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden