Spørg Bolius

Lyserød skimmelsvamp i kælder fra 1957 - Hvor farlig er den?

Omfangsdræn/tætning af kælderydervæg lavet for 1 år siden. Uisoleret fyr fjernet for 5 år siden.

Har en del angreb af lyserød skimmelsvamp. Forholdsvis nem at fjerne med klorin. Er dette nok? Kan den sprede sig til etageadskillelsen og hvor farlig er den?

I anbefaler en aftrækstørretumbler. Er en kondenstumbler ikke egnet i en kælder?

Jytte Larsen

Hej Jytte

Den lyserøde skimmelsvamp har jeg set før, men jeg mindres aldrig at have fået testet den, om den er farlig. En anbefaling er at få taget en test af den, for at se hvor farlig den evt. er. Dette kan I selv gøre, ved at tage kontakt til Hussvamp Lab. eller Teknologisk Institut.

Ring til dem, og bed om af få tilsendt en aftryksskål med agarmasse. Herefter trykker den denne skål ind mod væggen, og sender skålen retur til laboratoriet.

Skålen med skimmelsvampene på dyrkes i en lille uges tid, og derefter få I svar på hvilken svamp der er tale om, og hvad I bør gøre ved det. Det koster ca. 800-1.000 kr. inkl. moms, for sådan en prøve.

hussvamp-lab.dk/indsend-proever/

https://www.teknologisk.dk/ydelser/skimmelsvampeanalyser/laboratorieundersoegelse/10542?cms.query=skimmelsvamp

Kondenstørretumblere kommer af med fugten på samme måde, som en tumbler med aftræk. På den måde fastholdes fugten fra vasketøjet nede i kælderen, frem for at det bliver smidt ud af kælderen med aftrækket.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden