Spørg Bolius

Må håndværkeren bare ændre til douglasbjælke når ingeniøren har foreskrevet en limtræsbjælke?

Hej

Vi har pt håndværkere der er i gang med at sætte et stort glasparti med havedøre i en ydervæg mod baghaven. Dette har selvfølgelig krævet at de har måtte lave et ca 5.5m hul i ydervæggen. I mellem tiden har der været en anden tømrer forbi og stillet spørgsmålstegn ved måden tingene er udført på. Blandt andet står der i ingeniørberegningerne at den bærende bjælke skal være en limtræsdrager. Det der er sat op er en douglasbkælke som har samme dimensioner som limtræsdrageren skulle have haft. Hvordan skal vi forholde os til dette?

VH Marianne

Hej Marianne

 

I skal blot forelægge dette for tømrerne og spørge dem om de har fået ingeniøren til at godkende denne ændring, om dette tømmer kan bære vægten, i stedet for en limtræsdrager. De må ikke bare ændre på opgaven, uden hverken at spørge jer eller ingeniøren. (Og hvis de svarer “ja ja” så tager I sjovt nok lige fat på ingeniøren for at få bekræftet dette). 

 

Jeg tror ikke umiddelbart at fuldtømmeret kan bære. Der er forskel på bæreevnen på fuldtømmer og limtræsbjælker. 

 

Dertil, hvis bjælken godt KAN bære, så skal I have ingeniøren til ændre beregningen så den passer til det udførte. Og hvis dette koster penge, så må tømrerne betale for denne ændring, (som de er ansvarlige for).

 

Jeg håber I kan bruge svaret. Og så held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden