Spørg Bolius

Træfacade - kan vi reparere eller skal brædderne udskiftes?

Hej Bolius

Vi er gået i gang med at fikse træfacaderne på vores hus, og især den sydvendte side er meget medtaget. Vi har slebet gammel maling af og renset, men er bekymret for, om brædderne simpelthen er for dårlige at "reparere på".
Derfor overvejer vi at sætte klinkbeklædning direkte udenpå de eksisterende lodrette brædder. De er heldigvis tykke, så jeg er overbevist om, at skruer vil kunne hæfte fint.
Men vil der være risiko for fugt mellem de to lag brædder? Og større risici for råd?
Og udover at give grundingsolie på de gamle rensede brædder, bør vi så også give det maling eller grunder? Grunden til, at vi ikke bare fjerner de gamle brædder, er at de går op under tagudhænget, så det vil være
en større opgave.

Venlig hilsen HJ

Kære HJ

Jeg har svært ved at vurdere om, I kan nøjes med at slibe og reparere frem for at udskifte det hele. På billedet kan jeg se, at fer og not ikke er sammen, hvilket de bør være.

En lag på lag opbygning er sjældent en god løsning. Og det er netop på grund af risikoen for fugtophobning i konstruktionen. Derfor skal der helst være et ventileret hulrum mellem lagene.

Det er derfor altid bedst at bygge op fra bunden.

Jeg kan godt forstå, at det er mere besværligt nu hvor brædderne går under tagudhænget, men med det rette værktøj burde det være muligt at skære fri. På den måde kan der bygges op på ny fra bunden og den eksisterende konstruktion få en besigtigelse for skævheder, nedslidning eller defekter. Alternativt bør der monteres afstandslister på den eksisterende beklædning inden den nye kommer på.

Læs også: Træbeklædning | Brug træ som flot facadebeklædning på dit hus 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden