Spørg Bolius

Må jeg sætte noget fast i væggene på badeværelset?

Hej Bolius

Jeg har set på en nyopført lejebolig, og udlejer påpegede, at der ikke må opsættes noget med skruer i badeværelset, da "det vil hulle membranen er dermed ødelægge hele konstruktionen".

Egentlig giver det god mening, men udlejer havde selv opsat spejl, toiletrulleholder og brusearmatur, hvilket de fleste af os jo også gør i vores badeværelse.

Hvordan er BR-reglerne på dette område, hvis det overhovedet er reguleret? Måske omfatter BR ikke efterfølgende skik og brug, men har udlejer så alligevel ret?

På forhånd tak. - JP

Hej JP.

I teorien er det sådan, men i praksis er det nærmest ikke muligt, at man ikke monterer noget i væggene.
Vi har en artikel om vægge i vådrum - den kan du se her Vådrumssikring af vægge i badeværelser

Vi beskriver ikke noget om, at der ikke må sættes skruer igennem væggen. Primært er der i lovgivningen særlig fokus på regler og vejledning for rørgennemføringer. Ved fastgørelser i væggen - det kunne eksempelvis også bare være en bruserstang - kan man sikre, at hullet fyldes ud/tætnes med flydende vandtætningssystemet, eller silikone.

I Bygningsreglementet er angivet i §339:

1) Gulve og vægge skal udføres, så de kan modstå de fugtpåvirkninger og de mekaniske og kemiske påvirkninger, der normalt forekommer i vådrum.

4) I den vandbelastede del af rummet skal vægge og vægbeklædninger, herunder samlinger, tilslutninger, rørgennemføringer og lignende, være vandtætte.

Derudover henvises til SBI anvisning 252 - som kan købes på anvisninger.dk. Heri er beskrevet. hvad der som minimum bør indgå i skriftlig vejledning til brugeren om korrekt brug: (Appendiks B)

  • at intet bør fastgøres i vægge i vådzonen, dvs. i og omkring brusenicher og badekar, fordi gennembrydning af vandtætningslaget, fx vådrumsmembranen, kan medføre utætheder.
  •  hvor og hvordan knager, kroge, holdere, forhæng, tørrestativer og støttegreb kan fastgøres med mindst risiko for at gennembryde vandtætningslaget, og/eller hvor risikoen for skader er mindst.
  • hvordan opsætning kan udføres, så fortsat vandtæthed sikres  bedst muligt (prioriteret rækkefølge):

1. Opsætning ved klæbning
2. Opsætning med dybel og skrue i (mindst muligt) boret hul, der fyldes med flydende vandtætningsmembran inden dybel og skrue isættes
3. Opsætning med dybel og skrue i (mindst muligt) boret hul, der fyldes med silikonefugemasse inden dybel og skrue isættes

Derved må der fra udlejeres side tages højde for nødvendige gennembrydninger og fastgørelser - og hvordan du som bruger kan gøre dette korrekt.

Hvis der allerede er monteret nødvendige dele i badeværelset, kan de i princippet godt vedtage en regel om at der ikke må monteres yderligere.

Se også:
Love og regler om badeværelse og vådrum

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden