Spørg Bolius

Må jeg stå på en høj stige når jeg maler mit hus?

Til Magasinet Bolius

Mit spørgsmål drejer sig om vedligeholdelse/maling af husets udvendige træværk.
Ikke så meget selve det med malingstype og - teknik, men mere det rent praktiske.
Jeg har et hus med 45 gr. taghældning og med tag/loftetage. Huset er bygget i 1974 med gavle i træ (profilerede X finér plader). Den øverste del af gavl og også vindskeder er ca. 8 m fra jordens overflade.

Jeg har for at komme op spidsen en let-metalstige, både solid og tilstrækkelig lang. Men en god ven, der er uddannet og arbejder som tømrer, fortæller mig nu, at jeg kan få en temmelig stor bøde, da myndighederne (formodentlig arbejdstilsynet) har forbudt at fortage arbejde i den højde fra stige, og at jeg derfor er tvunget til at skulle leje stillads eller lift til dette arbejde.

Eftersom jeg som privat husejer udfører arbejdet på mit eget hus, er min påstand at det ikke kan være noget myndighederne skal blande sig i. Inden jeg giver mig i kast med arbejdet, har jeg valg at spørge jer til råds.

På forhånd tak.

Mange hilsener - Peter L. J.

Kære Peter L.

Arbejdstilsynet fører generelt ikke tilsyn med arbejde af ikke erhvervsmæssig karakter, der udføres på egen private bolig.

Her må du lade den sunde fornuft råde - men det er altid en god ide at følge de regler og vejledninger Arbejdstilsynet har udarbejdet.

Her kan du læse hele Arbejdstilsynets vejledning om arbejde på løse stiger: At-vejledning om brug af transportable stiger

Og her vores artikel: Sikkerhed når du arbejder på en stige

Men det forholder sig helt anderledes hvis arbejdet udføres på en del af ejendommen der ikke er privat bolig, fx hvis en landmand udfører arbejde på drift bygningerne - så fører Arbejdstilsynet almindeligt tilsyn.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden