Spørg Bolius

Mange sølvfisk, kan det skyldes forkert monteret dampspærre?

Hej Bolius

Mit rækkehus er fra 2007, jeg har boet her i 2 år.

Sidste år fik jeg nyt køkken, og da det gamle blev taget ned, viste det sig, at dampspærreren ikke var monteret korrekt. Da vi lettede på den, var der helt levende af sølvfisk!

Der blev monteret en ny dampspærre, og det nye køkken blev sat op.

Her et år efter må jeg konstatere, at der stadig er en del sølvfisk, og jeg ved ikke, hvad jeg skal gøre. Egentlig er det jo tegn på fugt, men et hygrometer viser kun mellem 40-50.

Burde dampspærreren ikke have været monteret, så væggene kunne tørre ud, og skal jeg tage soklen af køkkenet og sørge for, at dampspærreren åbnes? Hvordan skal jeg gribe det an?

Med venlig hilsen

Mette

Kære Mette

Hvis du stadig har mange sølvfisk, skal du have undersøgt, om den nye dampspærre er monteret korrekt, og om der af andre årsager, som fx utætte rør eller andre fejl/skader, stadig er for meget fugt i vægkonstruktionen eller andre steder.

Men du skal være opmærksom på, at der stort set altid er nogle sølvfisk i de rum, hvor der, som i et køkken eller badeværelse, er lunt og fugtigt. Fugten kan, som du jo selv har erfaret, skyldes fejl i konstruktioner eller den måde, man bruger huset på - fx kondens, manglende udluftning/ventilation eller for hyppig gulvvask/rengøring med for meget vand, tørring af tøj indendørs m.v.

Sølvfisk er helt uskadelige for både huset og mennesker, så hvis der ikke er byggetekniske årsager til fugten og dermed sølvfisk, kan du forsøge at komme af med fugten og derved reducere antallet ved at:

  • Lufte ud 2-3 gange om dagen med gennemtræk i 5-10 minutter.
  • Holde rummet opvarmet.
  • Støvsuge i sprækker og revner og gøre grundigt rent uden at efterlade fugt.
  • Undgå for meget gulvvask, da sølvfisk er glade for fugt.

Som udgangspunkt er der ikke grund til at bruge gift, for hvis der stadig er fugt, vil sølvfiskene vende tilbage, så snart giften er dampet af.

Læs mere om sølvfisk her: Sølvfisk

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden