Spørg Bolius

Min nabo har lavet ændringer på min side af skel

Min nabo har ændret terrænkote på min grund. Jeg har en garage som står 0,5 m fra skel.

Tidligere ejer har sammen med naboen anlagt et hegn, så der ikke er adgang fra min side. I forbindelse med at jeg skulle rense tagrenden, har jeg opdaget et naboen har ændret jordniveauet på min grund, så jorden ligger opad min murede væg, så væggen er våd og fyldt med alger. De har hævet terræn med mindst 25 cm.

Jeg har ved samme lejlighed målt at deres kompostbeholder og højbede går ind over min grund og skaber nem adgang for mår og rotter til mit tagudhæng. Selv plankeværket samt resten af adskillelsen mellem vores have står ca. 40 cm inde på min grund og er ca. 2,4 m højt. Jeg vil gerne have at det kun var 1,8 m højt.

Naboen er på en længere ferie, men hvad kan jeg gøre inden de kommer hjem og hvordan griber jeg det an at få ændret forholdene?

Mvh Charlotte

Kære Charlotte
 
I henhold til byggeloven §13 gælder for bebyggede områder at kommunen kan påbyde ændring af en foretagen regulering af en grunds naturlige terræn ved afgravning, påfyldning eller på anden måde, såfremt terrænreguleringen efter kommunalbestyrelsens skøn er til ulempe for de omliggende grunde. Dette gælder, uanset om lovens bestemmelser i øvrigt kommer til anvendelse ved det pågældende arbejde.
 
Hvis din nabo har ændret terrænet på din grund, kan du således tage kontakt til kommunen og bede dem opstarte en sag. Hvis du klager til kommunen, vil sagbehandleren typisk se på grunden og forsøge at finde et kompromis, som både du og naboen kan acceptere. Hvis det ikke er muligt, træffer kommunen en afgørelse. I værste fald risikerer naboen at skulle regulere terrænet tilbage.
 
Hvis din nabo har opført konstruktioner som kompostbeholder, højbede og plankeværk på din grund, er det en "almindelig" overtrædelse af din ejendomsret og du kan derfor bede naboen om at fjerne disse konstruktioner. Hvis de nægter, kan du overveje at tage sagen til retten.
 
Det er altid en god idé at forsøge at løse konflikter med naboen på en fredelig og konstruktiv måde. Personlig kontakt er altid bedst - men er dette ikke muligt kan du for eksempel skrive et brev til naboen, hvor du forklarer situationen og dine bekymringer, og foreslår en løsning.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Kristian Baatrup, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden