Spørg Bolius

Ny nabo bygger stort og tæt på skel, er der regler?

Hej Bolius

Vi bor i et gammelt parcelhuskvarter i et hus fra 1947. Da vores nabo bag ved os død, købte en ung mand parcellen, rev huset ned, og bygger nu et kæmpe hus i to etager lige op ad vores hæk ca. 2,5 meter fra skel med et stort vindue på første sal, så han kigger direkte ned i vores have og hus.

Er der ingen regler om, hvor langt og højt man må bygge så tæt på skel

Venlig hilsen I P

Svar

Hej I P

Generelt gælder en byggeret på almindelige parcelhusgrunde, der betyder, at man må bygge sit hus inden for disse grænser: bygningen skal holdes mindst 2,5 m fra skel – højden skal holdes under 1,4 x afstand til skel og aldrig over 8,5 m.
Der kan altid være særlige bestemmelser, der gælder i et område eller for en grund.
Se mere her: Byggetilladelse | Hvornår skal du søge om en, og hvordan gør du?

Unødige indbliksgener skal så vidt muligt undgås, men det er en vurderingssag. Hvis huset er opført inden for byggeretten, vil det generelt vurderes, at indsigtsgenerne ikke overskrider bygningsreglementets bestemmelser. Dog er det sådan, at ved vurderingsspørgsmål er det altid den aktuelle kommunes vurdering af den konkrete byggesag, der er afgørende.
Hvis I mener, byggeriet ikke overholder reglerne, så kan I kontakte kommunens byggesagsafdeling: Hvad gør du, hvis naboen bygger ulovligt?

Problemet opstår ofte nu, hvor man i ældre villakvarterer river gamle etplanshuse ned, bygger i to etager, i en størrelse der går "lige til grænsen" for bebyggelsesprocenten, og med vinduer og kviste mod nabo. Hvis I føler, det er generende i grad, der gør, at I vil gå videre med sagen, det kan være en god ide at få en landinspektør til at vurdere de konkrete forhold, om de gældende bestemmelser er overholdt og jeres muligheder for at kunne få ændret på forholdene.

Vær opmærksom på, at helt generelt er indbliksgener myndighedsmæssigt indblik i opholdsrum og ikke i haven. Læs mere her: Naboens byggeri giver indbliksgener

Men prøv allerførst at komme i dialog med den nye nabo, der måske ikke er opmærksom på, at hans/hendes nye drømmebyggeri kan genere naboer. Derved kan I måske finde en løsning, der er til at leve med for begge parter. 

Det er svært at ændre på en bygning, der er opført, så det kunne måske være noget afskærmning ved vinduet, træer strategisk placeret, så man ikke ser lige ind i jeres opholdsrum eller andre løsninger, der afbøder det værste. Det vil oftest være mere hensigtsmæssigt i forhold til det fremtidige naboskab, som for de fleste af os har en stor betydning for vores bolig liv.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden