Spørg Bolius

Hvor meget må naboen lovligt bygge, hvordan måles det og skal vi sige ja det det byggeri som kommunen har sendt i nabo høring?

Hej Panelet.

Mine forældre har fået tilsend et høringsskrivelse fra kommunen omkring et projekt som skal bygges foran deres ejendom.

Iflg. tegningerne har man medregnet carport og garage som kælder og mit spørgsmål er kan man det i forhold til bebyggelses %.

Det skal siges at ejendommen skal bygges ind i en skråning og både carporten og garagen har 3 sider hvor det er under det udvendige terræn. Den ene side mod vejen er så fritlagt og ligger kun 20-30 cm under det udvendige terræn. Som jeg ser det kan man dybest set fjerne porten i garagen og isætte vinduer og så har man pludselig et beboelsesrum.

Hvis kommunen skriver, at der må bygges 2 plan og en kælder hvor høj en facade må man så have?

Det skal siges at der i området ikke er nogle servitutter eller lokalplaner.

Jeg har forgæves forsøgt at finde noget lovgivning på området men uden held, så jeg håber at i måske kan hjælpe mig videre.

På forhånd tak for jeres hjælp med venlig hilsen Pia M

Hej Pia M

Hvis rummene i byggetilladelsen er godkendt som carport og garage må de ikke indrettes så de kan benyttes til bolig.

Så man kan ikke starte med at bygge og få godkendt arealet som garage, og så derefter sætte vinduer eller andre ændringer så de det areal og de rum kan benyttes som boligareal

Hvis kommunen skriver 2 plan og kælder er det 2 plan boligareal + kælder (kælder må generelt ikke indrettes til bolig)
Du kan læse mere om beregningsreglerne her: Bygningsreglementet (BR18) Beregningsreglerne (§453 - §458)

Du kan læse reglerne om byggeret her: Byggeret og helhedsvurdering (§166 - §195)

Når forslaget er sent i høring vil det oftest være fordi der er søgt dispensation eller at der er andre særlige forhold som kan have betydning for naboer.  Det  så være kommunens vurdering af de konkrete forhold, og efter en gennemgang af  eventuelle indsigelser, at vurdere om der gives dispensation og derved byggetilladelse til projektet
Se mere her: Byggetilladelse

Håber det afklarer spørgsmålene - og læs mere her om hvad du kan gøre hvis du stagdig ikke mener byggeriet overholder de gældende love, regler og begrænsninger: Hvad gør jeg hvis naboen bygger ulovligt?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden