Spørg Bolius

Mister jeg pensionen, hvis jeg udlejer et værelse?

Hej Tine
Jeg er enlig pensionist, bor i eget parcelhus, der ikke er ret meget gæld i, og derfor har jeg mulighed for at blive boende også som pensionist.

Men huset er lidt for stort, og udover det er lidt kedeligt med tomme værelser, så vil et tilskud til pensionen være noget, jeg kunne have nytte af. 

Så må jeg som pensionist udleje et værelse med adgang til køkken/bad til en månedlig leje på 3.000 kr.?
Skal jeg betale skat af de i alt 36.000 kr. om året, og påvirker lejeindtægten min pensionsydelse?

Mvh Birgit

Kære Birgit

Ja, der er ingen love eller regler, der forhindrer dig i at leje et værelse ud i din egen bolig. Men det er sådan, at alle lejeindtægter skal oplyses til Skat.

Det betyder dog ikke, at lejeindtægten på de 36.000 kr. lægges oveni din pension/indkomst, eller du skal betale skat af hele det beløb.

For du skal kun betale skat af den del af lejekontrakten, der overstiger bundfradraget. Det kan udregnes på forskellige måder, hvilket du kan læse mere om her hos Skat.

Det mest enkle er nok at følge de nye regler med fast bundfradrag. Du kan på Skats side her læse reglerne og få vejledning i de konkrete beregninger.

På siden kan du netop se et regneeksempel, der viser, at ved en lejeindtægt på 36.000 på et år vil du med denne metode skulle betale skat af 6.600 kr. Fra 2021 skal udlejning dog ske gennem et bureau for at få det høje bundfradrag.

Pensionsforhold varierer

I forhold til din pension kan vi ikke give dig et konkret svar på, hvad det præcis kommer til at betyde for dig – men generelt gælder, at hvis indtægten ikke kommer op over det omtalte fradrag, vil pensionen ikke blive påvirket.

Som du kan se af regneeksemplet, vil de 6.600 kr. have betydning for din indkomst, og derfor kan det påvirke pensionen. Men der er for den enkelte stort set altid særlige tillæg eller forhold, der kan have betydning for den samlede økonomi og derfor også pensionen.

For at få et svar på om den ekstra indkomst eventuelt påvirker din pensionsydelse, kan du kontakte Udbetaling Danmark via borger.dk, eller du kan henvende dig i Borgerservice i din kommune. De kan hjælpe og vejlede dig om dine konkrete pensioner, tillæg mv.

Husk regler

Men udover økonomien er der nogle forhold, der er vigtige at overveje, inden du beslutter dig for at leje værelset ud og til hvem.

Fx betyder Lejeloven, at lejeren har visse rettigheder, og derfor er det vigtigt, at du får lavet en kontrakt, der tilgodeser dine ønsker. Det gælder både forhold omkring betaling af husleje og opsigelse. Men også forhold omkring brug af køkken og badeværelse, så det helt klart fremgår, hvornår og hvordan lejerne bruger det, hvad der menes med oprydning, rengøring m.v.. 

Det er også her, det udspecificeres, om det er i orden at have besøg af eller periodevis passe husdyr, lejerens brug af brug af haven, aftaler om tidspunkter for gæster, larm fra fx tv og musik og meget andet, der kan have stor betydning i hverdagen.

Du skal også være opmærksom på, at der kan være udgifter til vedligeholdelse, ekstra slid på fx vaske og opvaskemaskine mv. Det er sjældent store beløb, men det bør stadig indgå i dit regnestykke.

Du skal også være opmærksom på, at hvis du udlejer et værelse, så skal det være en reel lejer og ikke en, du bor sammen med og har fælles husholdning med. For hvis det er tilfældet, vil du ikke længere betragtes som reelt enlig, og det kan have betydning for pensionen. Det kan du læse mere om her.

Når alt det er sagt, kan det være af stor værdi for begge parter, hvis en ældre med for god plads lejer ud til en yngre fx studerende, der har brug for et værelse i et stykke tid, og primært skal bruge værelset til stille aktiviteter som at studere, sove, spise og holde fri og lade op.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden