Opdager du pludselig små huller i dit tøj eller tråde, der er løbet i tæpper eller møbelstof, og har du samtidig små grå-brune flyvende insekter i boligen, så er der stor sandsynlighed for, at du har fået møl.

Møl kan sidde i tøjet og kan på den måde sprede sig fra hus til hus. Bor du i lejlighed, kan møl sprede sig gennem rør og opgange.

Det er møllenes larver, der laver huller i tøjet, og de lever i fx tøj og pelsværk, der ikke bruges så tit, i møbelbetræk og i uldtæpper og under reoler, skabe og sofaer. Udover de flyvende møl, vil du også ofte kunne se larverne, deres spind, larvehylstre og ekskrementer.

Der findes mange forskellige typer møl, og nogle af dem går i madvarer. De 2 arter, der oftest angriber tøj og møbler går under betegnelsen klædemøl og pelsmøl.

Klædemøllet hører ikke til de oprindeligt danske dyr. Det stammer fra varme egne, og først da kakkelovnene for alvor slog igennem i slutningen af 1700-tallet, kunne det trives i vores boliger.

Sådan slipper du af med møl

Det er altid en god idé at forhøre dig med en skadedyrsbekæmper, inden du går i gang med bekæmpelse af møl, men der er også mange ting, du kan gøre selv.

Møl i tøj

Hvis du har fået møl i dit tøj, kan du prøve følgende:

 1. Tøm skabe og skuffer for tøj.
 2. Støvsug skabet grundigt. Larverne kan have gemt sig i sprækker i skabet, i skuffer, ved lister i loftet samt i æsker og poser du evt. bruger til opbevaring.
 3. Sprøjt med insektmiddel. Køb et middel til krybende og kravlende insekter, hvorpå der specifikt står, at det er godkendt til møl. Der skal også medfølge en vejledning til, hvordan du bruger midlet specifikt mod møl.

Udryd møllene i tøjet ved hjælp af en af disse metoder:

 1. Vask ved 50 grader. Det slår møllene ihjel.
 2. Frys tøjet. Put tøjet i fryseren 3-4 døgn ved -18°C, så slår du møl, larver og æg ihjel. Husk, at du ikke må pakke tøjet for tæt i fryseren, så kan den kolde luft ikke cirkulere, og du når ikke ned på -18°C.
 3. Brug varme. Udsættes møllene for minimum 41°C i 4 timer, dør de. Læg fx tøjet i en ovn eller pak det i en sort plastikpose og læg det ud i solen en varm sommerdag. Husk blot, at der konstant skal være minimum 41°C i posen for at dræbe møllene.
 4. Kemisk rensning er også effektivt til tøj eller pels, der ikke tåler vask.
 5. Pak tøjet ind. Når alt tøj er behandlet mod møl, er det en god idé at pakke det tøj, du ikke bruger jævnligt, ind i tætsluttende plastikposer.

Møl i møbler og større gulvtæpper

 1. Rengør grundigt med støvsuger. Bank evt. tæpper med tæppebanker og støvsug efterfølgende. Mølæggene ligger ganske løst og er meget skrøbelige, så mange vil blive ødelagt ved almindelig rengøring.
 2. Behandl med flydende mølmiddel, efter du har rengjort grundigt. Følg brugsanvisningen nøje.
 3. Sæt møbler ud i frostvejr. Fryser det mindst -10°C udenfor, kan du stille møbler og hænge tæpper udenfor om natten og tage dem ind igen i varmen om dagen. Gør dette et par dage i træk. Møllene kan godt tåle kuldegraderne i et stykke tid, men vekslen mellem kulde og varme dræber dem.

Møl, der flyver rundt

De møl, der flyver rundt i dit hjem, kan du dræbe med en fluesmækker eller lignende. Er der mange, kan du bruge insektspray beregnet til brug mod flyvende insekter.

Forebyg mod møl fremover

Når møllene er væk, vil du sikkert gerne slippe for at få besøg af dem igen. Du kan komme langt ved at gøre følgende:

 • Hold tøjet rent i skabet. Møl foretrækker snavset tøj, så sørg for, at tøjet, du lægger i skabet, er rent.
 • Pak tøjet ind. Tøj du ikke bruger jævnligt, som fx uldtøj du ikke bruger i løbet af sommeren, kan du pakke i fuldstændig tætte plastic- eller papirsposer. Sørg for, at tøjet er mølfrit, inden du pakker det ind.
 • Brug limfælder. Du kan prøve at lægge limfælder i skabet, eller der hvor du observerer møllene. Effekten er dog uvis, da der mangler information herom.

Kan laurbærblade holde møl væk fra tøj?

Det er usandsynligt, at du kan holde møl væk fra dit uldtøj ved at lægge laurbærblade i dit skab. Hvis det har nogen effekt, vil det blot reducere møllene, og ikke fjerne dem. Det samme gælder for lavendel.