Spørg Bolius

Mureren har glemt dilatationsfuge, kan den skæres senere?

Hej Bolius

Vi er ved at få bygget nyt hus. Der bliver brugt funktionsmørtel og blødstrøgne mursten. Da der er muret ca. 1,5 meter op finder murerne ud af at de har glemt at lave dilatationsfuger. Murværket skal være godt 4 meter højt.

Er det lige så godt at skære en dilatationsfuge i murværket efter det er muret, som det er at mure det op med en planlagt dilatationsfuge, så murstene dermed er vendt med den brændte side mod åbningen/fugen.

Vi forestiller os at murværket bliver lettere angrebet/nedbrydeligt ved en skæring, da stenen dermed får en åben/skåret kant ud mod det fri.

Derudover forestiller vi os at det synsmæssigt heller ikke kan skæres, så det bliver lige så pænt som hvis murstenene var lagt med den brændte side ud.

På forhånd tak for jeres svar.

Hej Sidse

 

 

Det er korrekt at murstene, både synsmæssigt og holdbarhedsmæssigt, er bedst ved en opmuring med brændt side i falsen, og ikke en skåret.

Det er nok mest visuelt, som hæmmer helheden i murværket, hvis der bliver skåret. Man kan, som alternativ, mure i NHL mørtler... Så kan dilatationsfuger helt undgås. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden