Spørg Bolius

Nabobyggeri giver skader - hvordan defineres forskellen mellem revner der skal undersøges og så kosmetisk skade?

Hej Bolius

Jeg er medejer af byejendom i 4 etager bygget i 1894. Ejendommen har fælles gavl med naboejendommen. I forbindelse med at naboen har gravet sin kælder ud og understøbt fundamentet, er der opstået revner i vores facademur fra kælder til 2. sal., hvilket bla. har medført besvær med at åbne og lukke vinduer, lige som man kan mærke at det trækker gennem muren.

Geotekniker vurderede i forbindelse med byggeansøgning, at "de forventelige sætninger ikke vil overstige 2-4 cm inden for de næse få år." Kommunen har vurderet ud fra fotos, at vores revner er af kosmetisk karakter.

Findes der en definition af, hvor stor en revne må være, for at den kan henregnes under kosmetiske revner ?

Med venlig hilsen Bodil

Hej Bodil

Med risiko for at piske en stemning op, så bliver jeg en smule forarget over at høre sådanne ”snakke” om kosmetiske skader, når I samtidig fortæller om døre og vinduer der går på, samt trækgener.

Når det så er sagt, så er det altid en problemstilling med ældre huse og revner som disse. For hvad var der før, og hvad er der kommet efter. I skal selvsagt ikke have renoveret hele jeres murværk på naboens regning, men omvendt havde I ikke de problemer tidligere som jeg hører det. Men det kan være svært at bevise.

Der findes ingen klare retningslinjer for revner. Der er dog skrevet tykke bøger om emnet, med revner og skader på bygninger. Og det bliver altid et vurderingsspørgsmål for fagfolk.

Der findes rigtigt nok kosmetiske skader og revner. Disse kan nemt udbedres, og behøver måske slet ikke udbedring.

Så er der revner der kan give nærliggende risiko for vandindtrængning. Dette kan være vandindtrængning der ”bare” opfugter murværket, og så kan det vandindtrængning der trænger helt ind i lejligheden. Begge dele er reelt farlige for huset og indeklimaet, især for ældre huse, da etagebjælkerne ligger af ude i murværket, og dermed kan få råd- og svampeskader.

Hertil kommer så sætningsskader der presser på døre og vinduer, og revner som giver luftgennemtrængelighed, (træk). Og kan der komme luft igennem, kan der virkelig komme meget vand igennem også.

Så mit bedste råd er, at I skal have jeres egen rådgiver på som kan undersøge forholdene og rådgive jer nærmere, samt skrive til hhv. naboens bygherre og kommunen.

Denne fagperson bør undersøge for netop vand- og luftgennemtrængelighed.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden