Spørg Bolius

Revner i sokkel og murværk i hus fra 2010 - hvordan dækker byggeskadeforsikring?

Hej Bolius

Vi har et hus opført i 2010, hvor byggeskadeforsikringen snart udløber. I forsikringen er der 2 eftersyn af huset - efter 1 år og efter 5 år. Ved disse eftersyn blev ikke fundet nogen skader.

Nu er der gået 5 år mere og der er kommet nogle revner i soklen og mindre revner i murværket. Jeg er usikker på om det er skader som dækkes af byggeskadeforsikringen.

Jeg har fundet eksempler - i tillæg til beskrivelse af byggeskadeforsikringen - på både skader som er dækket og skader som ikke er dækket. Og sondringen tolker jeg overordnet som en sondring mellem kosmetiske skader og fundamentale skader.

Problemet for mig er at afgøre om noget er fundamentale skader, og da der jo ikke er et eftersyn før udløb af forsikringen, vil jeg spørge jer:

1) Har i yderligere information om hvordan jeg selv vil kunne afgøre om en skade er kosmetisk eller mere fundamental

2) hvad andre gør for at afklare om der er skader, som forsikringen dækker

3) om der er nogen som specialiserer sig i at lave eftersyn inden udløb af byggeskadeforsikringen ?

På forhånd tak.

Med venlig hilsen Jens

Hej Jens

Det er fuldstændig korrekt, at byggeskadeforsikringen sondrer imellem mindre og kosmetiske skader, og så væsentlige skader, som decideret skader huset nu og fremadrettet.

Som udgangspunkt kan du jo altid anmelde skaderne, hhv. til byggefirmaet og til byggeskadeforsikringen. De vil så nok med største sandsynlighed - og måske ikke så overraskende – afvise skaderne og kalde helt dem helt ”almindelige svindrevner” og ligge det under ”alm. vedligehold”.

Og det kan sagtes være, at der blot er tale om mindre svindrevner eller lignende. Det er for så vidt også helt normalt med mindre svindrevner i selve sokkelpudsen, men der bør ikke være revner i murværket som udgangspunkt.

Og for at afgøre om der er tale om det ene eller andet, så er det måske bedst at du lader en uvildig byggerådgiver eller geotekniker, (med forstand på sætningsskader) kigge på huset.

Vedr. spørgsmål 1) så er det svært for mig at beskrive samtlige revne-typer mv. Men som sagt er det ikke unormalt med mindre, og fine revner i sokkelpudsen. De er typiske relativt lodrette, og mellem 0-0,8 mm brede. Er de større end 1 mm er der typisk noget andet galt.

Revner er i murværk kan være almindelige nok omkring sålbænke/rulskifte samt omkring muret søjler og særligt hvor limtræsbjælker ligger. Men er revnen midt på murværket og løber op fra en revne i soklen, så er der typisk tale om en decideret sætningsskader. Sætningsskader kan både løbe som ”musetrapper” op igennem fugerne; og så kan de være mere voldsomme og løbe mere ”lige op” og flække mursten mv. på sin vej.

Vedr. spørgsmål 2, så hyrer man/andre en uvildig byggerådgiver og/eller en geotekniker. En geotekniker vil ofte grave ned og undersøge selve fundamentets dybde, bredde mv. – altså en noget dybdegående undersøgelse, ved mistanke om sætningsskader.

I vurderingen om sætningsskader kigger man også indvendigt, og der er revner i de indvendige og bærende vægge.

Er det kun murværket der er revnet, kan der være tale om spændingsrevner i selve murværket, hvilket kan skyldes lidt forskelligt.

Vedr. 3, så er der flere byggesagkyndige på markedet som er eksperter indenfor skader og forsikringsskader. Og så har de fleste geotekniske firmaer også bygningsingeniører ansat til netop denne slags opgaver.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden