Spørg Bolius

Revner i sokkel/kældervæg hvem kan afgøre om det giver skader og hvad vi skal gøre ved dem?

Hej

Vi har en sokkel/kældervæg, der er revnet og fugten er trængt ind. Revnerne er ca 1-2 mm brede,men går ca. 1 meter ned i soklen. Ovenliggende murværk er uden revner. Kan en murer alene afgøre omfang og løsning? Eller er det nødvendigt med en rådgiver aht omfang, udvendigt dræn, sikring mod vandindtrængen el.lign.? Fugten er indvendigt på udsatte steder målt til ca 13 %.

Hej Holger

Det lyder jo ikke så godt.

Du nævner ikke noget om husets alder, eller hvornår revnerne er opstået. Er revnerne videre gennemgående, eller ses de kun udvendigt?

Dette kan være lidt vigtigt at vide, for at give en nærmere vurdering af udbedringerne, herunder hvor akut det er, og hvor store tiltag der skal til.

Men ellers, så bør der selvsagt ikke være sådanne relativt brede revner i sokkel, og da slet ikke i en kældervæg. For det vil med stor sandsynlighed kunne give fugtproblemer i kælderen. Enten blot med forøget opfugtning af væggene, eller decideret vandindtrængning.

Det bedste er klart at udbedre det udefra. Det vil kræve en opgravning, men det er nogle gange nemmere og billigere, end at skulle pudse om og male indvendigt.

Er der tale om decideret sætningsskader, (jorden har ”givet efter”) så skal du evt. overveje at få en geotekniker ud for at se på det. Igen kommer det lidt an på hvornår revnerne er kommet. Er de kommet her over 2018, skyldes det formodentlig den meget tørre sommer, som har fået de fede lerarter i jorden til at svinde.

Hvis det ”blot” er sidstnævnte, må man udbedre skaderne her til foråret, ved at fylde revnerne og pudse om.

Nogle gange kan man overveje at ligge armeringsjern i. Men igen kommer det an på skaderne.

Udvendigt tæt på jorden eller i jorden, skal revnerne særligt lukkes, og her må man gerne lokalt smøre med tjære eller lign. vandtættende membran eller mørtel.

Held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden