Spørg Bolius

Naboens sensor aktiveres hver gang vi er i indkørslen

Hej, vores nabo har for nyligt fået en sensor sat op, som peger ud mod fælles indkørsel (overkørselsret for begger parter, da den ligger mellem de to ejendomme).

Har naboen ret til at blive underrettet, hver gang vi bevæger os ud eller ind af indkørslen, som for størstedelens part hører til vores grund?

Hilsen Andreas

Hej Andreas

Naboen har ikke ret til at "holde øje" med jeres gøren og laden, hvis det foregår på et tilgængeligt sted. Men I kan nok heller ikke forhindre det. Så længe dine naboer (eller andre medborgere) opholder sig i egen lejlighed (eller på egen grund), på fællesarealer eller på offentligt tilgængelige steder, kan du ikke kontrollere, hvor de vender blikket hen.

Det er dog ikke lovligt for din nabo eller andre at iagttage dig på et "ikke frit tilgængeligt sted", fx baghaven på din egen grund eller inde i din bolig. Dette kan måske også gælde for indkørsler alt efter udformning og placering. 

Når naboen har sat en sensor op, der overvåger jeres bevægelser, kan det potentielt være en overtrædelse af straffelovens §264 a, der handler om uberettiget iagttagelse af personer på et ikke frit tilgængeligt sted. Hvis dette er tilfældet, kan du melde naboen til politiet.

Jeg vil dog råde jer til at tage en rolig snak med naboen om sensoren - de fleste af denne slags kan justeres ift. virkefelt. Måske den bare skal drejes en smule?

Se også:

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Christina Schjervig, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden