Spørg Bolius

Naboerne vil ikke tale om at fælde generende træer der skygger - hvad gør jeg så?

Hej, Bolius

Jeg har en nabo, hvis træer på et lille stykke grund mellem dem og min grund, nu er blevet så høje, at de tager hele min eftermiddags- og aftensol. De tager også sol fra op til 10 andre naboer, hvoraf jeg ved, at i hvert fald 5 af dem, er genereret af træerne.

Jeg har selv spurgt dem, om det var ok at skære dem ned i en fornuftig højde, til det, svarede hun blankt nej. De andre naboer har også spurgt, men de slår det af med at sige, at de kan godt lide gamle træer, så det vil de ikke.

De (dem selv) har snakket om, at de måske ville tage nogle af de store graner (sagde de til en af de andre naboer), men det er ikke blevet til noget endnu.

Generelt er de  ikke imødekommende, og ikke til at snakke med. Så hvad gør vi nu?

Mette N

Hej Mette N

Generelt er der ikke regler for fritstående træer, så man kan umiddelbart ikke stille krav om, at træer skal hverken beskæres eller fældes, når de ikke står på ens egen grund. Heller ikke, selv om de skygger.

Det er kun, hvis det ved en civil retssag vurderes, at generne overskrider, hvad man som nabo må forvente i det aktuelle område - at generne overstiger "de naboretslige tåleregler" - 

Så hvis I har drøftet det med de, der ejer grunden med træerne, og de ikke er interesserede i at skære ned eller udtynde, og I ikke kan affinde jer med det, så må I bede en advokat vurdere, om I har en sag.

Men vær opmærksom på, at en sådan sag stort set altid er en belastning for naboskabet, Så det er helt generelt altid mest hensigtsmæssigt, at I som naboer selv kan blive enige om en løsning, alle begge parter kan leve med.

Vær også opmærksom på, at der generelt er stor forskel på, hvordan man ønsker at indrette sin egen have, og hvad hver enkelt mener om store træer. Nogle synes, at store ældre træer kan være en værdi for området, giver perspektiv og karakter og kan være et tilskud til områdets fugleliv, uanset om de står i egen eller andres haver. Mens andre oplever store træer som generende, fordi de skygger for solen, og derfor fælder dem, der står i  egen have.

Men da skyggen kan komme fra træerne i naboernes have, må man prøve bedst muligt at finde en fælles aftale med naboerne, hvis vil man gerne have dem fældet eller bare beskåret – som regel kan man som naboer finde en løsning begge parter kan blive tilfredse med..

Læs mere her: Må naboens træer skygge?

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden