En nat lød et brag ude i køkkenet. Var det køkkenvasken, som havde løsnet sig fra bordet og var faldet ned på gulvet? Kjeld Martin Nielsen havde jo netop installeret den, og måske sad den ikke ordentligt fast? 

Kjeld skyndte sig ned fra soveværelset på førstesalen. Vasken sad stadig fast, men der var et stort hul i vinduet ud til stien med de andre rækkehuse. På køkkengulvet lå en økse. 

Kjeld og hans kone var skræmte og turde ikke gå ud for at tjekke efter. 

Der var dog ikke tale om en personlig trussel. Gerningsmanden havde formentlig blot set to tegnebøger ligge på køkkenbordet i det lille rækkehus på Amager. I de andre rækkehuse på den isolerede sti havde der nemlig kun ligget én pung, og derfor blev Kjeld og konen øksetyvens ofre. 

- Tyven slap vel væk med 76 kroner eller sådan noget, husker Kjeld om den nat, som fandt sted for mere end 20 år siden.

Øksetyven brød ind i flere huse i nabolaget

Selvom gerningsmandens udbytte var til at overse, kom indbruddet stadig som en stor forskrækkelse for Kjeld og hans kone. Senere viste det sig, at øksetyven også havde besøgt andre i nabolaget, men ofrene havde ikke meldt det ud til de andre beboere i området. 

Manglede en fælles indsats mod indbrud

Det vidnede om, at nabolaget manglede en indsats mod indbrud. Derfor satte Kjeld sig for at samle alle naboerne på en telefonliste.

– I løbet af et år var stort set alle navne med på listen. Vi er 38 husstande på listen i dag, siger Kjeld, som har ansvaret for at ajourføre telefonlisten.

Det kan godt være, at man ikke helt kan forhindre indbrud, men man kan gøre meget for at forebygge det
Kjeld Martin Nielsen

Beboerne døbte initiativet ”Operation nabohjælp” og lavede en liste med gode ting at gøre, før man forlader boligen:  

  • Lad ikke værdier ligge steder, som er synlige for forbipasserende.
  • Hæng lidt tøj på tørresnoren.
  • Lad lidt opvask stå fremme.
  • Lav en aftale med naboen om at tømme postkassen og holde lidt øje med din bolig, når du er bortrejst i flere dage.

Se din bolig med tyvens øjne

De gode råd handler generelt om at se på sin bolig med tyvens øjne. Ikke alene, når du er bortrejst, men også, når du sikrer din bolig: Dér, hvor tyven kan få arbejdsro, skal vinduer og døre især sikres. Det er bl.a. også værd at overveje, om høje hække skal klippes lave, så vinduer og døre kan overvåges fra vejen eller naboen. 

Jo flere ting du gør, jo lavere er risikoen for at få indbrud. 

– Det kan godt være, at man ikke helt kan forhindre indbrud, men man kan gøre meget for at forebygge det og for at få folk til at tænke sig lidt om, siger Kjeld, som husker, at nabolaget også fik produceret klistermærker, som beboerne kunne sætte på deres hoveddør til skræk og advarsel for eventuelle tyve.

Flere hundredtusinder nabohjælpere i Danmark

Et klistermærke pryder stadig Kjelds hoveddør, men i dag er der tale om det mere officielle klistermærke fra nabohjælp.dk.

Vores egen nabohjælp virkede fint, og nabohjælpen fra DKR og Trygfonden har givet os endnu mere tryghed
Kjeld Martin Nielsen

For nogle år siden tilmeldte Kjeld og hans naboer sig nemlig nabohjælp, som er et initiativ fra TrygFonden og Det Kriminalpræventive Råd, DKR.

Der er lavet undersøgelser om denne form for systematiseret nabohjælp, som viser, at det forhindrer op mod hvert fjerde af alle indbrud i et nabolag.

Nabohjælp kan hjælpe med at sikre en hel vej, et boligkvarter eller en mindre bydel. Den systematiske nabohjælp har ifølge flere undersøgelser vist sig effektiv i kombination med andre former for indbrudsforebyggelse som mærkning af indbo eller sikring af vinduer, døre og låse.

Det er guld for indbrudstyvene, når naboerne ikke deler viden med hinanden. På den måde er der ingen i nabolaget, som ved, at tyven er på færde. Men hvis du tilmelder dig Nabohjælps app, som du henter i App Store eller Google Play, kan alle nabohjælpere i dit nærområde via appen helt gratis sende og modtage beskeder om indbrud eller mistænkelige personer i nabolaget.

– Nabohjælp er vores vigtigste våben mod indbrud

Kjeld ser nabohjælp som det vigtigste våben mod indbrud. Og indbrudsstatistikken i hans nabolag bakker ham op: Han og naboerne har været skånet for indbrud de seneste mange år.

– Vores egen nabohjælp virkede fint, og nabohjælpen fra DKR og TrygFonden har givet os endnu mere tryghed. Det skyldes, at området med nabohjælp er vokset til også at inkludere de nabolag, som ligger ved siden af vores. Så hvis der sker noget i et andet område, bliver vi gjort opmærksomme på det.

Nabohjælp gør det sikkert at tage på ferie

I øjeblikket holder beboerne ekstra øje med en nabo, som er på ferie i Rom. Kjeld understreger, at der ikke er tale om et vagtværn. Beboerne går bare ture om aftenen, som de plejer, og hvis der er nogen, som er på ferie, så er det naturligt, at man holder lidt ekstra øje ved det tomme hus. Det er den slags gåture, som Kjeld betegner som tryghedsvandringer.

Af den grund bekymrer Kjeld sig heller ikke, når han og konen selv rejser på sommerferie.

Inden de rejser, er der to ting, de altid gør: De låser døren og melder deres ferie i Nabohjælps feriekalender.

– Det er meget nemt, og det føles trygt, fortæller Kjeld, som ikke bruger meget energi på at købe de nyeste låse og mest indbrudssikre døre.

– Hvis tyven vil ind, skal han nok finde en vej. Det er vigtigere at skræmme ham fra at prøve, mener Kjeld.