
Mange indbrudstyve trækker i arbejdstøjet, når danskerne går på ferie. Der er dog ingen grund til at gøre arbejdet let for dem – læs, hvordan du minimerer risikoen for indbrud i ferier i denne artikel. Foto: Tommy Verting
Det er ikke rart at komme hjem fra ferierejsen til en bolig, hvor der har været indbrud. Ferierne er et yndet tidspunkt for indbrudstyve at trække i arbejdstøjet, da de giver tyvene mulighed for at arbejde uforstyrret, medmindre du er heldig at have vågne naboer.
Udover generelt at sikre dit hus mod indbrud, er der en række ting, du kan gøre for at minimere risikoen for indbrud, når du er bortrejst i længere tid. Få fx dine naboer til at holde øje med din bolig (læs mere længere nede i artiklen), gem ikke dine nøgler et sted udenfor, hvor de er nemme at finde, og lad være med at poste feriebilleder på sociale medier, mens du er på ferie – vent, til du er kommet hjem igen.
Før du tager på ferie, er det også klogt at se på din bolig med en tyvs øjne:
- Ser dit hjem ubeboet ud eller ligner det, at der er nogen hjemme?
- Hvor og hvordan vil det være nemmest at bryde ind i?
- Er der steder, hvor man kan stå skjult fra vejen og dermed kunne arbejde uforstyrret?
- Er det nemt at komme væk?
Et sådant serviceeftersyn gør det lettere for dig at finde boligens svageste punkter og tage dine forholdsregler. Sørg altid for, at nogen ved, at du er bortrejst, og hvordan de nemmest kan få fat i dig, hvis der skulle opstå et problem.

Et fake-tv simulerer lyset fra et tændt tv, så det ser ud som om, at der er nogen hjemme.
Hvordan minimerer du risikoen for indbrud, når du bor i hus?
Hus og have skal give indtryk af at være i brug, for uorden hører til dagligdagen, og det kan få en indbrudstyv til at tro, at der er nogen hjemme, selvom huset er tomt.
Det kan du gøre indenfor:
- Lav lidt rod, så huset ikke ser forladt ud – lad fx en kop stå og et magasin ligge på bordet og lad lidt opvask stå på et opvaskestativ.
- Tænd for lyset, når det er mørkt udenfor, og lav støj. Brug fx automatiske tænd- og sluk-ure til at styre lys, radio og/eller tv (eller programmér dit tv), eller fjernstyr din belysning og/eller apparater med en app. Overvej at bruge et såkaldt fake-tv.
- Træk gardinerne fra overalt, og lad rullegardiner blive oppe, så der ikke ser ubeboet ud.
- Fjern værdifulde genstande, så de ikke kan ses udefra gennem vinduerne.
- Luk indvendige døre, så tyven ikke kan se fra stue til stue.
- Lås dørene indvendigt og gem nøglerne. Det forsinker og kan stresse tyven. Døre mellem bolig og kælder, udhus eller garage skal låses og bør være lige så sikre som yderdøre.
- Få nogen til at vande dine potteplanter.
- Fjern stearinlys fra vindueskarmene, hvor de kan bøje eller smelte i stærkt sollys.
- Fjern afskårne blomster overalt i rum, man kan kigge direkte ind i, hvis du er væk i længere tid. Er du blot bortrejst et par dage, kan det omvendt være en god idé at have afskårne blomster stående.
Det kan du gøre udenfor:
- Lås værktøj og haveredskaber inde, så tyven ikke kan bruge det til indbrud. En udendørs stige skal naturligvis låses fast.
- Montér lys, som automatisk tænder, når en person nærmer sig boligen.
- Lav lidt rod, så huset ikke ser forladt ud.
- Sæt lys ved yderdørene. Det gør det sværere for tyven at arbejde i fred. Forbind evt. lyset med et tænd-sluk-ur.
- Sørg for at planter og buske er så lave, at tyven ikke kan stå skjult og bryde ind.
- Gør husnummeret tydeligt. Husnummeret skal tydeligt kunne ses fra vejen. Dermed er det lettere at finde huset, hvis der skulle opstå en nødsituation.
Hvordan minimerer du risikoen for indbrud, når du bor i lejlighed?
Der er naturligvis forskel på, hvordan du minimerer risikoen for indbrud, hvis du bor i lejlighed sammenlignet med et hus. Det er mere begrænset, hvor meget du reelt kan gøre for at signalere, at du er hjemme, men det er stadig en god idé at få det til at se beboet ud.
I etageejendomme skal du først og fremmest sørge for, at der ikke stikker post eller aviser ud af postkassen. Få derfor en nabo eller ven til at fjerne post, reklamer og aviser fra postkassen løbende, mens du er væk.
Bed også naboen lægge dørmåtten på plads efter trappevask og rengøring. Naboen må også gerne stille et par beskidte, gamle sko ved siden af din måtte fra tid til anden, så det ligner, at der er nogen hjemme.
Sæt også en timer på dit lys, hvis du ikke kan styre det med en app, så lyset er tændt, når det er mørkt udenfor. Få dit tv til at køre af og til – du kan også bruge et såkaldt fake-tv.

Nabohjælp har en forebyggende effekt mod indbrud, men kræver, at I som naboer står sammen om indsatsen.
Nabohjælp – få naboerne til at hjælpe dig i ferien
Nabohjælp er et af de tiltag, der virker bedst mod indbrud. For tyve bryder sig ikke om at blive set, og derfor er det en god idé at hilse på alle, der færdes på din vej eller i boligområdet.
Det er også vigtigt at være opmærksom på mistænkelig adfærd, fx, hvis man gentagne gange støder på personer eller biler i området, der normalt ikke er der.
Fortæl dine naboer, når du er bortrejst i ferierne og få dem til at holde øje med din bolig – det kan du bl.a. gøre ved at invitere feriehjælpere i Nabohjælps app. Det er også en god idé at få naboen til at:
- Fylde noget af sit affald i din affaldsbeholder.
- Tømme postkassen.
- Slå græsset, om nødvendigt bare i forhaven.
- Parkere sin bil foran dit hus eller i din carport.
- Hænge sit vasketøj til tørre på din tørresnor.
- Rydde sne, hvis det er nødvendigt, og sætte fodspor i sneen foran dit hus.
Hvad kan du generelt gøre for at minimere risikoen for indbrud?
Uanset om du bor i lejlighed eller hus, er der nogle generelle tiltag, du kan sætte i værk for minimere risikoen for indbrud og gøre det sværere for tyven at løbe afsted med dine værdigenstande, hvis de allerede har fundet vej ind i boligen.
- Tilmeld dig Nabohjælp, få dine naboer til at gøre det samme, og deltag aktivt i det.
- Montér sikringsbeslag på vinduerne.
- Skru glaslister på trævinduer og terrassedøre fast med sikringsskruer.
- Montér et greb med lås på terrassedøren, så tyven får sværere ved at komme ud med tyvekoster.
- Mærk dine værdigenstande.
- Opbevar værdigenstande i et sikringsskab/værdiboks.
- Brug låse, der er svære at bore eller dirke op – helst låse med nøgler, der har et trapezformet hoved.

En overfyldt postkasse/brevsprække er en tydelig indikator på at der ikke er nogen hjemme. Indgå en aftale med din nabo om at tømme den under ferien.
Foto: Torben Klint