Undgå indbrud i ferien

Mange indbrud sker i ferietiden. Undgå derfor at skilte med, at du er bortrejst - skriv ikke på Facebook, at du er væk og lad heller ikke telefonsvareren annoncere din ferie. Hus og have skal give indtryk af at være i brug, for uorden hører til dagligdagen.

Før du tager på ferie, er det klogt at se på din bolig med en tyvs øjne:

 • Ser huset ubeboet ud?
 • Er det nemt at bryde ind i?
 • Har det et alarmsystem?
 • Kan hoveddøren nemt "bankes" op?

Et sådant serviceeftersyn gør det lettere for dig at lokalisere boligens svageste punkter og tage dine forholdsregler.

Det skal du gøre for at nedsætte risikoen for indbrud i ferien

Det skal du gøre indenfor:

 • Brug automatiske tænd- og sluk-ure. Lad evt. også en radio og/eller et fjernsyn styre af et automatisk tænd- og slukur. Lad aldrig den udendørs belysning være tændt alene.
 • Fjern afskårne blomster overalt i rum, man kan kigge direkte ind i. Få nogen til at vande dine potteplanter.
 • Fjern stearinlys fra vindueskarmene, hvor de kan bøje eller smelte i stærkt sollys.
 • Træk gardinerne fra overalt og lad rullegardiner blive oppe, så der ikke ser ubeboet ud.
 • Lad skabe og skuffer stå ulåste. De bliver alligevel brudt op, hvis tyven kommer ind.
 • Luk alle indvendige døre, så tyven ikke kan se fra stue til stue.
 • Lås ikke indvendige døre, hvis du ikke har tyverialarm. De bliver alligevel brudt op.
 • Lås dørene, hvis du har tyverialarm, så sinkes tyven. Døre mellem bolig og kælder, udhus eller garage skal låses og bør være lige så sikre som yderdøre.

Det skal du gøre udenfor:

 • Lås værktøj og haveredskaber inde, så tyven ikke kan bruge det til indbrud. En udendørs stige skal naturligvis låses fast.
 • Montér lys, som automatisk tænder, når en person nærmer sig boligen.
 • Lav lidt rod. Sørg for at huset ikke ser forladt ud.
 • Sæt lys ved yderdørene. Det gør det sværere for tyven at arbejde i fred. Forbind evt. lyset med et tænd-sluk-ur.
 • Gør husnummeret tydeligt. Husnummeret skal tydeligt kunne ses fra vejen. Dermed er det lettere at finde huset, hvis der skulle opstå en nødsituation.

Nabohjælp er vigtig i kampen mod indbrud i ferien

Indbrud og hærværk kan forebygges, hvis man i fællesskab aftaler at være opmærksomme på, hvad der sker i nabolaget. Nabohjælp er et samarbejde mellem dig, dine naboer og det lokale politi og er en fornuftig måde at forebygge indbrud på. Det lokale politi møder gerne op med gode råd om, hvordan I bedst hjælper hinanden i netop jeres område. Desuden kan politiet udlevere mærkater til at sætte på dørene for at skilte med, at I holder øje med hinandens huse og ting.

Ofte vil naboernes opsyn med boligen give en ekstra tryghed. Desuden kan du og dine naboer ved blot en beskeden ekstra indsats hjælpe hinanden med at få huse eller lejligheder til at se beboede ud, når I hver især er bortrejst. Indsatsen er med til at gøre boligerne mindre attraktive som mål for indbrudstyvens arbejdsindsats, ligesom det skaber tryghed og styrker naboskabet.

Stop indbrud før det sker

Ca. 80% af alle indbrud i Danmark sker i huse. Har du sikret dit mod indbrudstyven? Besøg botrygt.dk – vores kampagneside for indbrudssikring.

Tag testen og få gode råd

Der er naturligvis forskel på de kriminalpræventive forhold for henholdsvis etageejendomme og fritliggende huse. I etageejendomme skal du først og fremmest sørge for, at der ikke stikker post eller aviser ud af din brevsprække og postkasse. Derfor kan du med fordel indgå en gensidig aftale med naboen om at fjerne al fritliggende post, alle reklamer og lokalaviser - inklusive materiale, der ligger synligt fremme, hvis du kigger ind gennem brevsprækken.

Bed også naboen lægge dørmåtten på plads efter trappevask og rengøring. Endelig kan du bede naboen stille et par beskidte gamle sko ved siden af din måtte fra tid til anden.

Også i huset gælder det om at få det til at se beboet ud, og det er lidt mere omfattende end i lejligheden. Dog skal du ikke overdrive indsatsen i forhold til dagligdagen.

 • Sørg altid for, at nogen, fx naboen, ved, at du er bortrejst. Giv også et telefonnummer eller en adresse, så nabo, familie eller venner altid kan få fat i jer, hvis der skulle opstå et problem.
 • Få din nabo til at fylde noget af sit affald i din affaldsbeholder.
 • Få naboen til at tømme postkassen.
 • Sørg for, at græsset bliver slået, om nødvendigt bare i forhaven.
 • Få naboen til at parkere sin bil foran dit hus eller i carporten.
 • Få naboen til at hænge sit vasketøj til tørre på din tørresnor.
 • Få naboen til at rydde sne, hvis det er nødvendigt.

Hvad er Operation Mærkning?

Operation Mærkning foregår i samarbejde med det lokale politi. Genstande, som er mærkede, er svære for tyven at sælge. Mærkning giver desuden politiet gode muligheder for at opklare tyveriet. De fleste indbrudstyve tænker sig om en ekstra gang, før de stjæler mærkede genstande.

Hos dit lokale politi kan du gratis låne en kuffert med både el-gravør, ridsepen, skabelon, usynligt blæk og permanent blæk. Du kan også købe dit eget mærkningsudstyr, så du altid har det parat til at mærke nye ting.

Hvad er fordelen ved et sikringsskab?

Et fastgjort sikringsskab gør det meget besværligt for tyven at skaffe sig adgang til de sikrede genstande. Anbring derfor dine værdifulde genstande i et sikringsskab, fx smykker, fotoudstyr, samlinger, sølvtøj m.v..

Sikringsskabe produceres og markedsføres i forskellige sværhedsgrader. Det kan anbefales at anskaffe et skab, der som minimum svarer til kvaliteten i et våbenskab. En fagmand kan være til stor hjælp i forbindelse med anskaffelse og optimal installering af et sikringsskab.

Kan dine låse åbnes for let?

Selvom det lyder underligt, er det muligt at "banke" mange helt almindelige låse op på ganske få sekunder. I dag indeholder indbrudstyvens værktøjskasse ofte særligt kodede nøgler, såkaldte bankenøgler, som kan bruges til at dirke låsecylindre op ved at bruge den særlige banketeknik.

Problemet er størst, hvis du har ældre og simpelt konstruerede låsecylindre i dine døre. For at få vurderet den sikringsmæssige værdi af dine låsecylindre og nøgler kan du henvende dig til din låsesmed og vise ham nøglen til låsen. Låsesmeden vil herefter kunne rådgive dig professionelt.

Hvordan dækker forsikringen?

Forsikringen dækker i de fleste tilfælde indbrud. Indboforsikringen dækker de stjålne effekter. Husforsikringen dækker de eventuelle skader, der er komme på huset, ved indbruddet.

'Undgå indbrud: Tjeklisten inden du tager på ferie'