Med sine violette stængler og trompetformede blade er pigæblet en smuk og dekorativ plante. Derfor skulle man tro, at det ville være en glæde, hvis den spredte sig i Danmark. 

Men i stedet bør den få alle alarmklokker til at ringe. Pigæblet er nemlig meget giftigt. Så giftigt, at man kan dø af at spise planten. Hele planten indeholder gift - både blade, stængler, blomster og frugter.

Derfor kom det som lidt af et chok, da landboforeningen Agri Nord for nylig vurderede, at planten så ud til at sprede sig i Danmark efter at have fundet planten hos et kvægbrug. 

Pigæblet har svært ved at sprede sig

Ekstra Bladet fulgte op på historien og rapporterede om en anden dansker, der angiveligt var stødt på planten. 

Selvom det vækker bekymring hos Agri Nord, er der dog ingen grund til at slå alarm. Det vurderer Jes Aagaard, naturvejleder i Naturstyrelsen. 

- Der er intet, der tyder på et voksende problem, siger Jes Aagaard og peger på, at planten har svært ved at sprede sig.

- Pigæblet har store frø, som har svært ved at sprede sig via vinden. Så hvis en dansker har fundet planten, er der ikke stor sandsynlighed for, at der er andre i området. Hvis man støder på den, kan det være, at en fugl måske har samlet frøet op og tabt det over din grund. 

Invasiv art

Jes Aagaard forklarer, at pigæblet er en såkaldt invasiv art. Det vil sige, at planten ikke oprindeligt har eksisteret i Danmark, men er blevet fragtet hertil for nogle hundrede år siden. 

- Andre invasive arter har meget lettere ved at sprede sig, fx som fnug med vinden, men det er pigæblet ikke i stand til. 

Hvad skal du gøre, hvis du finder pigæbler i din have? 

Naturvejlederen fortæller, at pigæblet typisk findes i byområder, og et attraktivt sted for pigæblet er de steder, hvor du har dit haveaffald. 

Planten er kun giftig ved indtagelse. Derfor skal du bare rykke den op med fingrene og smide den i skraldespanden, hvis du finder den. 

Pigæble som prydplante i haven

- Pigæble, som også går under navnet datura, anvendes i havebrug som prydplante, siger haveekspert Jesper Carl Corfitzen. 

Det er der som sådan ikke noget til hinder for, bare du gør det med omtanke. Fx vil kvælstofgødning øge plantens giftighed.
 

-En stor del af havens planter er giftige i mere eller mindre grad, og jeg ville kunne finde langt flere planter, som måske kunne have en negativ indvirkning i landskabet og miljøet. Men når det er sagt, så synes jeg, at vi skulle holde fokus på de planter, som allerede er et stort problem, som fx hybenrosen, mener Jesper Carl Corfitzen. 

Giftlinjen oplever ikke stigning i sager om pigæbler

Giftlinjen oplever man ikke umiddelbart nogen stigning i sager, hvor personer har spist pigæblet. Det er sjældent, at folk bliver forgiftet af planten som følge af en ulykke. Det skyldes snarere, at folk eksperimenterer med planten for at opnå en rus  - et trip - eller medicinsk effekt.

- Et slag på tasken er, at vi får opringninger nogle gange om måneden om, at personer har spist pigæble, siger overlæge Harald Meyer fra Bispebjerg Hospital, som huser Giftlinjen.

Hvad sker der, hvis du spiser pigæbler?

Overlægen påpeger, at du skal spise en væsentligt portion pigæble, før det bliver decideret livsfarligt.

I alvorlige tilfælde vil der typisk være tale om hallucinationer, kramper, meget høje temperatur og bevidstløshed, men oftest er symptomerne milde med mundtørhed og forstørrede pupiller, ligesom det også forekommer, at man får træthed, hjertebanken eller kaster op.

- I stedet er det svampe, man bør passe særligt på. Fluesvampe er utrolig farlig at spise, og vi har desværre haft tilfælde i det seneste år, hvor folk er døde af at spise dem, siger Harald Meyer.