Messing er et metal fremstillet af kobber og zink. Metallet bliver med tiden anløbet, og får en mat grålig eller grønlig overflade. Heldigvis er det både nemt og hurtigt at få messing skinnende blankt igen. 

Sådan gør du messing skinnende rent

Det skal du bruge:

  • Tandbørste
  • Citronsyre
  • Opvaskemiddel

Sådan gør du:

  1. Opløs et halvt brev citronsyre - det svarer til 15 g - i en opvaskebalje med 2 liter varmt vand. Du kan købe citronsyre i de fleste supermarkeder. 

  2. Læg messingtingene ned i blandingen, og lad dem ligge i 15 minutter. 

  3. Brug en lille, blød tandbørste til fx lysestager med krummelurer til at fjerne alt det sorte snavs. 

  4. Skyl messingtingene i vand med opvaskemiddel og tør dem grundigt af.

Messing er forholdsvist følsomt overfor ridser. Ovenstående metode har den fordel, at den i modsætning til nogen pudsemidler ikke ridser metallet. Brug altid kun en svag syre som fortyndet citronsyre til at pudse messing eller kobber op med.

Puds altid metallet grundigt op med en blød klud efter afskylning for at fjerne eventuelle rester af syre efter behandlingen.

Fru Grøns metode til at få flot messing

Oldfruen er dog ikke den eneste, der ved, hvordan du får skinnende blankt messing. Fru Grøn tester i denne video tre enkle fremgangsmåder til pudsning af messingtøj. 

Test af pudsemidler til messing:

  • Bistro - Kobber- og messingcreme
  • Brasso – Pudsecreme til kobber og messing
  • Citronsyreopblanding – 1 liter kogende vand, 1 spsk citronsyre og lidt opvaskemiddel i en plastskål. Lad messinggenstanden være et par minutter heri, skyl den og puds afslutningsvist med en tør klud.