Følg Marianne og Steens rejse

Marianne og Steen flytter i foråret 2019 ind i seniorbofællesskabet Kamelia Hus på Grønttorvet i Valby. Vi er med før, under og efter indflytningen i lejlighedsbyggeriet, hvor de får en hverdag med beboerne i de 48 andre lejligheder i bofællesskabet.
Læs mere om Kamelia Hus her.

Det er en stor beslutning at flytte. Især når man tænker, at den næste flytning skal være til en bolig, hvor man vil bruge størstedelen af sin tid på at indgå i et fællesskab. Dét – og at boligen skulle ligge i Storkøbenhavn – var det eneste, Marianne og Steen havde besluttet, inden de startede deres jagt. 

- Vi fik solgt vores landbrug på et udmærket tidspunkt. Vi har ikke levet et fyrsteligt liv, og vi har sparet i mange år. Til gengæld har vi brugt det overskud, vi nu engang havde, til at købe mere land og bygge om, så vi har tilført værdi til gården, der har været vores opsparing, siger Steen og fortsætter:

- Det gør, at vi nu kan flytte ind til København og stadig have mulighed for at nyde livet og rejse sydpå i de kolde måneder, siger Steen.

Hvorfor storbyen?

Selvom mange års liv i Faxe var et tilvalg, så har både Marianne og Steen savnet livet i København, hvor de boede som unge. Nu, hvor de begge har tid til at nyde byens tilbud, glæder de sig til at komme tilbage.

- Vi har flere venner, der spørger os, om det nu også er det rigtige at forlade Faxe og flytte ind til København. Og det svarer vi uden tøven ja til. Vi savner at kunne udnytte byens muligheder uden at skulle bruge halvanden time på transport frem og tilbage, siger Marianne.

Haveforeninger en mulighed

Men skulle det være i et bofællesskab i udkanten af København? De kiggede i Brønshøj, men det var ikke helt det rigtige. Steen derimod var meget tændt på ideen om at bo i en af haveforeningerne på Amager eller i Sydhavnen.

- I en periode overvejede vi at flytte ind i et hus i en haveforening, fordi der ikke rigtig var så mange bofællesskaber. Vi kiggede på en masse huse, hvor vi havde planer om at kombinere et helårshus i en haveforening med at rejse sydpå om vinteren, siger Steen.

Men det blev kun ved overvejelser.

Alt var i spil på Nørrebro

I 2014 besluttede de sig for, at det var det rigtige at flytte ind i et seniorbofællesskab og skrev sig derfor op et konkret sted. Men ikke det, de snart får nøglerne til. Faktisk skulle Marianne og Steen slet ikke have boet i Kamelia Hus. De havde nemlig fundet et bofællesskab på Nørrebro, som de regnede med at skulle flytte ind i.

Det var et nybyggeri, der skulle til at gå i gang, og her var det muligt for de kommende beboere at påvirke de fysiske rammer. Det gjorde det til en langstrakt proces for både Marianne, Steen og de andre involverede i projektet.

- Der var hos os og mange af de andre stor frustration over den manglende udvikling i projektet, hvilket også gav et stort frafald af kommende beboere undervejs, siger Steen.

- Vi skulle komme med alle ideerne selv. Vi kunne eksempelvis selv påvirke, hvordan vores lejlighed skulle se ud. Men de mange muligheder, som alle præsenterede, gjorde også, at projektet ikke rigtig udviklede sig, og samarbejdet med kommunen besværliggjorde også processen, siger Marianne.

Fandt den grønne gren på Grønttorvet

Derfor valgte Marianne og Steen at trække sig ud af projektet i 2018, hvor der stadig ikke stod noget bofællesskab klar på Nørrebro. Der var nemlig opstået en anden, kærkommen mulighed. Marianne faldt nemlig over et bofællesskab i Valby gennem sit pensionsselskab.

Hvad er Kamelia Hus?

  • Et seniorbofællesskab, hvor alle over 60 år kan komme i betragtning. Beboerne har inden indflytning været med til at sætte rammerne for, hvordan fællesskabet skal fungere
  • Beliggende på Grønttorvet i Valby og består af 49 lejligheder på 2-3 værelser og mellem 71 og 110 m2
  • Fordeler sig over fem etager med fællesområder på hver etage
  • Beboerne deler bl.a. en tagterrasse, et fælleskøkken samt opholds- og spisestue, vaskeri, værksted, bibliotek og hobbyrum.
  • Kamelia Hus skal inspirere bolig- og ejendomsbranchen til at bygge flere seniorbofællesskaber og har særligt fokus på at nytænke fællesarealerne og sikre varierende boligstørrelser i flere prisklasser.
    Læs mere om Kamelia Hus her

Kort tid efter stod de i sensommeren 2018 til et informationsmøde på Grønttorvet, og det virkede som det rigtige match. 

- Sammenlignet med projektet på Nørrebro er der langt færre ting, vi kan sætte vores præg på. Alt er bestemt undtagen vores indbyrdes relationer og det liv, vi kommer til at have sammen i fællesskabet. Det gør, at vi selvfølgelig ikke kan få alle vores ønsker opfyldt, men det er ikke det vigtigste. For vi glæder os rigtig meget til at flytte ind. På en skala fra 1-10 vil jeg sige, at min begejstring ligger på en 12’er, siger Steen.

Den positive indstilling har de taget med i de møder, der har været henover efteråret og starten af 2019, hvor de kommende beboere har haft møder to gange om måneden. Her handler det om bl.a. at få opstillet regler for fællesspisning, udvælge planter til orangeriet på tagterrassen og generelt skabe rammer for det liv, der skal være i seniorbofælleskabet.

- Vi kunne godt være flyttet ind i et eksisterende seniorbofællesskab. Men vi har haft en lyst til selv at kunne være med til at sætte præg på rammerne om fællesskabet, og det har vi været heldige at finde i Kamelia Hus, siger Marianne.

Arbejdet med at opbygge et fællesskab kan du læse mere om i næste afsnit af fortællingen om Marianne, Steen og Grønttorvet.