Spørg Bolius

Ny hæk, skal jorden udskiftes eller have Roundup for at sikre, at gamle planter ikke skader ny hæk?

Hej Bolius

En 40 år gammel vildrosehæk i en villahave skal nu fjernes til fordel for en ny ligusterhæk.

I den forbindelse frygter vi, at vi ikke får fjernet alle rødderne fra vildrosehækken, som så over tid kan ”inficere” den nye ligusterhæk.

Bør jorden udskiftes i en dybde og en bredde, så vi er sikker på, at der ikke er nogen rodrester tilbage fra vildrosehækken – eller kan jorden behandles med Roundup før plantning af ny ligusterhæk ?

Venlig hilsen Alex H

Kære Alex H

Når der skal plantes ny hæk med barrodede planter, skal det altid ske fra slut november. Anvendes planter i potte kan det i princippet ske hele året, vel at mærke, så længe jorden ikke er dybfrossen.

Grav de vilde roser op med en greb. Når det gøres med en greb, så undgår du lettere at hakke rødderne over. Det er særligt vigtigt, hvis der er tale om hybenroser (Rosa rugosa), de er særligt slemme til at danne nye planter selv ud fra små rodstumper. Andre roser er ikke så slemme.

Det kan lade sig gøre at undgå, at der kommer roser i hækken hvis du i starten fjerner alle nye, synlige skud.

Jeg vil fraråde at anvende Roundup. Det kan være svært at afgøre om Roundup'en er helt nedbrudt.

Bland gerne en god kompostjord i den jord som skal anvendes til at fylde op med. Det er ikke nødvendigt at skifte jorden ud. Vilde roser er ikke i familie med liguster, så der kan ikke være tale om jordtræthed.

Sørg for, at jorden er tilpas fugtig efter plantningen. Hvis der ikke blandes kompostjord i, er det en god ide at drysse lidt NPK-gødning omkring de nyplantede liguster. En dosis på 2-3 kilo gødning pr. 100 m2 er ok.

LÆS OGSÅ: Sådan planter du ny hæk

Lad altid være med at klippe den nye hæk i toppen, før den har nået den færdige højde.

Held og lykke med den nye hæk.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • John Henriksen, landskabsarkitekt

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden