Spørg Bolius

Ny hoveddør i bevaringsværdigt hus - hvad passer til huset?

Hej Bolius Eksperter

Vi skal have ny hoveddør fordi den nuværende dør er rådden. Vi er i tvivl om hvilken type hoveddør, der passer til vores hus. Vi kunne godt tænke os en dør med vindue, men er i tvivl om om det passer til huset. Det er et landarbejderhus fra 1827 i bindingsværk og stråtag med helvalm. Nuværende dør er ikke den oprindelige og er en halvdør/revledør. Huset er bevaringværdigt kategori 3 og vi forsøger at holde det i den korrekte stil. Har I nogen anbefaling til type af dør?

Hilsen

Maja

Hej Maja,

I Jeres tilfælde ville jeg vælge en dørtype, som ikke gør for meget væsen ud af sig. Eksempelvis en hel plan dør af høvlede og pløjede brædder. Dvs. uden fyldinger og profileringer. Det vil passe fint til landarbejderhusets arkitektur. Umiddelbart vil jeg ikke anbefale et vindue i døren, selvom jeg godt kan se det praktiske i det. Hvis murhullet havde været højt nok kunne man evt. have konstrueret dørkarmen med et overvindue med fx 4 små rudefelter - men det går nok ikke her. Bed snedkeren om at anvende spejlskåret træ i en ordentlig tørret kvalitet, så brædderne ikke slår sig eller sprækker i samlingerne. Og så synes jeg i øvrigt, at I skal fortsætte med den nuværende dørs fine farveholdning, som på billedet ser ud til at være mørk grøn.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Frants Frandsen, arkitekt

Aktuelt på forsiden