Spørg Bolius

Ny nabo har fjernet beplantning, risikerer jeg, at det er blufærdighedskrænkelse, hvis jeg tisser i min have?

Hej Bolius

Vi elsker at være i haven, og værner om vores privatliv.

Grunden ved siden af vores er blevet delt, og der er vokset et nyt hus frem, hvor der før var dejligt dækkende dyrevenlig bevoksning. Nu er der gennemsyn i skel og ingen frihed i vores have.

Jeg er sådan en person, der tisser, hvor jeg vil, men hvordan er det med regler for blufærdighedskrænkelse? Selvfølgelig står jeg ikke og viser alle herlighederne frem åbenlyst, men hvis jeg vælger f.eks. at stå med ryggen til, hvor det kan ses gennem den nu meget åbne bevoksning. Er det så et problem?

mvh Niels G

Hej Niels G

Som du kan læse i artiklen her, er der ingen regler, der forbyder dig at lade vandet i den egen have, hverken i blomsterbede og endda op ad hegnet/hækken til naboen.

Men der er dog regler for blufærdighedskrænkelse, at naboen eller andre kan føle sig krænkede, så kan det være enten Ordensbekendtgørelsen, § 3, stk.2: "Det er forbudt at udvise uanstændig eller anstødelig opførsel, der er egnet til at forulempe andre eller vække offentlig forargelse". Eller Straffelovens § 232 om blufærdighedskrænkelse, du kommer på kant med.

Der skal dog en del til, og mere end man på egen grund lader vandet, men hvis du dømmes, kan straffen blive hård: "Den, som ved uterligt forhold krænker blufærdigheden eller giver offentlig forargelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 år.

Så skal man bevidst forsøge at krænke naboen, og der skal mere til, end at man diskret lader sit vand inde i sig egen, afskærmede have. Det er heller ikke sådan, at naboen kan stille sig og stirre enten over eller gennem hækken og så føle sig krænket over, at du måske går mindre påklædt eller tager solbad nøgen i din have.

Hvis du lader dit vand i hækken meget ofte, skal du derudover være opmærksom på, at der i Hegnsloven findes bestemmelser om ikke at skade hækken. Der skal dog meget ladet vand til, at hækken skades og ikke bare får gødning.

Læs mere her: Må du tisse op ad hækken ind mod naboen?

Og som du også han læse her, vil det sjældent være ulovligt at gå nøgen i sin egen have: Må du gå nøgen rundt i haven?

Her kan du læse 3 gode råd til, hvordan du undgår at genere naboen eller selv kommer til skade, hvis du den første lørdag i maj deltager i den internationale ”Arbejd nøgen i haven dag”.

Håber det besvarer dine spørgsmål.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden