Spørg Bolius

Ny tilbygning - hvordan finder vi mursten der passer til de oprindelige fra 1952?

Hej Bolius

Vi har et hus fra 1952 med gule mursten.

Vi skal bygge til og står derfor og har brug for mursten der matcher den farve mursten som huset oprindeligt har. Kan I henvise til en ekspert på området, som på tværs af producenter, kan hjælpe med at finde den rette farve mursten? Det er jo ret væsentligt for husets udseende, at nye og gamle sten matcher hinanden

Kære Charlott S

De gule sten fra omkring 1952 havde ofte en kølig sort/grønlig tone, mens de gule sten der produceres i dag ofte er mere rødlige i tonen.

Men der er teglværker der stadig producerer sten der i udseende og farve ligner de gamle - f.eks. Wienerberger, Egernsund, Randers, Petersen Tegl eller andre.

Du (eller din arkitektrådgiver) kan starte på nettet, via billederne på producenternes hjemmesider finde sten der ligner de sten det oprindelige hus er opført af, og så få fat i/købe nogle prøvesten så i på stedet kan sammenligne stenenes farve og overfladstruktur.

Farver på billeder vil altid være misvisende - og det er nødvendigt at se de to sten ved siden af hinanden for at kunne sammenligne.

Hvis i har et par ekstra sten, eller kan pille et par sten ud kan i tage dem med til sammenligning de steder hvor producenterne udstiller deres sten, eller der hvor der er opført byggeri med de forskellige typer sten - de oplysninger kan findes på de enkelte  producenters hjemmesider.

Du skal også være meget opmærksom på at det også er vigtigt at fugen både i farve og udseende bliver udført helt som den på det eksisterende hus
Se mere: Mur-tag.dk fugning

Og du skal  også være meget opmærksom på at det murforbandt, (det mønster) murestene mures op i har stor betydning for hvordan man opfatter den murede flade.
Se mere: Mur-tag.dk forbandter

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden