Spørg Bolius

Nybygget hus lever ikke op til lovede energikrav - kan vi kræve det?

Hej Bolius.

Vi bor i et nybygget hus fra august 2019, der er BR2015. Her på jeres sider kan jeg læse om nogle beregninger, hvor jeg kan regne mig frem til at anslået varmeforbrug på 7-8000 kwh fjernvarme om året.

Vi bor på 220m2. Vi oplever et højt varmeforbrug (udsigt til ca. 15.000 kwh/årligt) og har en hel normal adfærd. Varme er sat til 21 C, varmt vand til ca. 55 C, og vi har gulvvarme og Genvex.

Vi er 2 voksne og 3 mindre børn. 2 korte varme bade om dagen og herudover et par gange om ugen til børnene. Ret almindeligt.

Vi har fået checket alt igennem af husbygger og fået skiftet varmemåler, da Sorø Fjernvarme også undrer sig over det høje forbrug.

Mit spørgsmål er;

Kan man 'kræve', at et BR2015 hus lever op til det anslåede forbrug? Det afhænger selvfølgelig af vores adfærd, men jeg vurderer, at vores adfærd meget godt matcher, hvad der må være et gennemsnitligt niveau.

Pft.

Mvh. Thomas

Hej Thomas

Tusind tak for dit gode spørgsmål.

Jeg mener bestemt, at I skal kunne kræve, at huset lever op til det lovede (og lovpligtige) energikrav. Og med det som du nævner, så lyder det voldsomt med den varmeregning.

Det er så fuldstændig rigtigt, som du selv er inde på, at jeres adfærd betyder meget. Energiberegningerne går ud fra, at I holder omkring 21° C i huset. Og har I mere end det, kan det betyde meget for energiregningen, særligt for nye huse.

Man siger, at energiforbruget øges med 7-9 % pr. grad I hæver rumtemperaturen. Så går I og hygger jer med 25° C eksempelvis, så vil jeres varmeregning være 25-35 % højere end udregnet.

Det er faktisk meget klassisk, at nye huse ikke lever op til det forventede. Og dem som bygger projekterer og bygger dem, skyder den hurtigt hen på brugeradfærden – hvilket de kan have ret i.

Jeg ville klart sende en ”klage” ind til byggefirmaet, og bede dem undersøge det nærmere. Jeg har en del erfaring med, at selve varmeanlægget kan stå forkert. I dag er der meget teknik og digitale muligheder i styresystemer, og man kan nemt få sat et flueben forkert i disse indstillinger. Hertil kan det handle om fejl på placeringer af temperaturfølere. Og så er der selvsagt også risiko for fejl på selve energi-/fjernvarmemåleren. Mht. sidstnævnte kunne man få selve fjernvarmeværket til at gennemgå anlægget og måleren.

Der findes firmaer, som er certificeret til at kigge på fjernvarmeinstallationer. Måske du skulle lade en ”uvildig” en af dem gennemgå arbejdet. Du findes en liste over disse firmaer her: fjernvarmensserviceordning.dk

En god måde at bevise jeres forbrug og opvarmning er, hvis du køber nogle dataloggere, som kan spore/logge, hvor varmt I har det i huset.

Jeg kan personligt anbefale Netatmo, men der findes mange forskellige indeklimamålere, som typisk måler både temperatur og den relative luftfugtighed mv. Det vigtige er, at du skal kunne logge målingerne, så du kan ”bevise”, at I ikke lever med væsentligt højere temperaturer mv. Med luftfugtighedsmålinger og CO2-målinger kan du kontrollere, om udluftningen/ventilationen er i ”overgear”.

Kig desuden på jeres ventilationsanlæg. Måske kører dette for hurtigt, og suger alt for meget luft ud af huset. Dette giver også et øget energiforbrug.

Det er ganske komplekst, men jeg håber du kan bruge mit svar.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden