Spørg Bolius

Nybygget lejlighed med gipsloft - hvordan hænger jeg den tunge lampe op?

Hej Bolius,

Tak for jeres glimrende brevkasse. Jeg er lige flyttet i nybygget lejlighed i Carlsberg Byen og vil bede om jeres hjælp til følgende:

Min lampe over spisebordet vejer knapt 3,5 kg (skal monteres med et lille beslag i loftet med 2 skruer, ca. 4 cm mellemrum). Loftet er 1 lag gips (ikke 2 lag) oplyser bygherre, med betonloft ovenover gipsen.

Spørgsmål 1: Kan gipsloftet bære lampen?

NB: Jeg kan ikke lytte mig til, hvor trælægterne, som gipsen er monteret på, er placeret.

Spørgsmål 2: Hvis I svarer, at ophænget skal forankres i bagvedliggende konstruktion, er det så elektriker eller tømrer, eller en helt tredie, jeg skal have fat på til at hjælpe mig? Og vil man da vælge at forankre i betonloftet lige over lampen, eller skal man "ud til siderne" og finde lægterne?

Tusind tak for svar!

Med venlig hilsen

Merete

Hej Merete

Som udgangspunkt burde det være muligt at montere lampen, uden at skulle have fat i den bagvedliggende konstruktion. Det eneste det afhænger af, er hvordan det lille beslag til lampen skal fastgøres. Hvis det kan gøres med en ”almindelig” skrue, kan du sagtens få din lampe på 3,5 kg til at hænge fast i 1 lag gips.

På følgende link finder du ”den lille blå” fra Expandet. I den kan du finde en række produkter der kan bruges, også til 1 lag gips og 3,5 kg. Hvis du i dit lokale byggemarked ikke lige kan finde et produkt fra Expandet, kan du helt sikkert få liggende produkter fra andre producenter. expandet.dk/da/den-lille-blaa

Hvis du først borer for med et tyndt bor, vil du finde ud af om du tilfældigt rammer forskallingen (træet), og i så fald burde du kunne skrue fast uden at bruge en ’gipspløk’.

Skulle det gå helt galt, vil en tømrer være den rette fagmand at tage fat i. Tømreren burde nemt kunne klare denne opgave.

Held og lykke med opsætningen.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Henrik Bisp, fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden