Det er traditionen, der råder, når typehusene skyder op rundt omkring i det ganske land. Husene er designet til en helt traditionel kernefamilie med mor, far og børn, og selvom mange familier i dag ser anderledes ud, så bliver typehusene både produceret og solgt i samme udstrækning som altid.  

– Når du køber et typehus, så køber du en drøm. Det kan godt være, at drømmen ikke holder og at forældrene med tiden flytter hver for sig og danner nye sammenbragte familier, men drømmen sælger stadig godt, og så længe den gør det, vil husene blive produceret, siger fagekspert og arkitekt i Videncentret Bolius Tine Nielsen.

37 familieformer – hvordan skal de bo?

Ifølge Danmarks Statistik er der 37 forskellige former at være børnefamilie på i Danmark, og spørgsmålet er, om boligmarkedet er fulgt med de nye familiers behov? 

– Jeg tror, vi står over for en mindre revolution, hvad angår boligmarkedet. Det er for tungt og stift i forhold til, hvor meget vores boligbehov forandrer sig gennem livet. Vi har ikke brug for den samme bolig hele livet, så enten skal det være nemmere at flytte, eller vi skal designe boliger, der kan forandre sig. I dag kan det være svært for ældre, der ønsker en mindre bolig at komme fra deres hus, og folk der bliver skilt, har svært ved at komme fra hinanden, fordi de bliver fanget af værdisætningen på deres hus, siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsø og spår, at vi i fremtiden vil se flere boligløsninger, der er kollektiver i en eller anden udstrækning. 

– Vi kommer til at købe os adgang til en bolig i en form for et kollektiv, hvor man er fælles om meget mere, men ejer mindre. Ved kun at eje en lille del af noget eller leje sig ind, bliver det nemmere at afhænde.  Det vil skabe mulighed for, at vi bedre kan flytte ind og ud af de boliger, der passer til vores situation nu og her, siger Liselotte Lyngsø. 

Fleksible boliger er fremtiden

Reoler på hjul, flytbare vægge og færdigkøbte tilbygninger bliver en del af fremtidens løsning. 

– Vores hjem skal være fleksible og kunne tilpasses hele tiden. Det kan være ved hjælp af færdigbyggede tilbygningsmoduler eller containertilbygninger, som nemt kan fjernes igen, når husets teenagere flytter hjemmefra. Vi har også behov for flytbare vægge, så rummene og antallet af rum kan forandre sig, som familien forandrer sig, siger Liselotte Lyngsø. 

Tid til ombygning

Mange familier har allerede oplevet, at de har svært ved at få huset til at passe til familien. 

– I øjeblikket er det de kreative løsninger, der råder. Folk har behov for, at deres hjem forandrer sig og derfor er der godt gang i ombygningerne. Folk bygger ovenpå, de bygger om og ud og finder på alle mulige kreative løsninger, så der bliver plads til alle familiemedlemmer og deres forskellige aktiviteter, siger Tine Nielsen. 

I dag er hjemmet ikke kun et hjem, for mange er det også deres arbejdsplads. 

– Det er ikke kun familieformerne, der har forandret sig, vores liv har ændret sig og mange flere arbejder hjemmefra i perioder, og derfor har de også behov for flere hjemmearbejdspladser til både de voksnes hjemmearbejde og børnenes skolearbejde, forklarer Tine Nielsen. 

Og måske var eller er coronavirus den ultimative prøve for vores hjem. 

– Jeg er overbevist om, at coronakrisen kommer til at sætte sine spor i vores hjem. Når hele familien skal være hjemme så længe, og børnene skal gå i skole, og forældrene skal arbejde i hjemmet, så finder vi virkelig ud af hvad, der fungerer, og hvad der ikke fungerer i hjemmet. Det er den ultimative test, siger Liselotte Lyngsø.