”Vi er desperate efter mere opbevaringsplads”.

”Vi er en sammenbragt familie og har brug for en bedre inddeling af huset”.

”Vi har mange gangarealer og små rum og savner et større fællesrum”.

Det er nogle af de mange udsagn, Thomas Hjort, arkitekt MAA i m4 Arkitekter og medlem af Danske Boligarkitekter hører fra boligejere, der alle har samme problem: Planløsningen i deres hjem fungerer ikke.

LÆS OGSÅ: 10 ting du kan bruge en arkitekt til

Svært at finde gode løsninger til indretning af boligen

Sådan får du en bedre rumfordeling

 • Slå køkkenet sammen med et tilstødende rum, så du får plads til et køkkenalrum.
 • Indret rummene med dobbelte funktioner, fx legehjørne i spisestuen og kontor i dagligstuen.
 • Skab lange kig på tværs af boligen, fx ved at fjerne skillevægge eller gøre døråbningerne bredere.
 • Udnyt de døde kvadratmeter i gangarealerne til fx et minibibliotek eller en hjemmearbejdsplads.
 • Erstat små værelser med færre og større værelser.
 • Udskift de gamle havedøre med større glaspartier og få hus og have til at hænge bedre sammen.
 • Skab en naturlig overgang til haven og ekstra kvadratmeter til huset med et orangeri eller en havestue.
 • En velanlagt terrasse med læ og sol kan næsten komme til at fungere som en forlængelse af stuen.

SE BILLEDSERIEN: Gør det selv udskift terrassedøren

Kilde: Pernille Hjorth, arkitekt MAA, sekretariatsleder i Danske BoligArkitekter

Ifølge Thomas Hjort er mange er endt her, fordi de er flyttet ind i et hus, de aldrig er kommet videre med. Eller også har de bygget om uden at tænke over, hvordan huset skal fungere som helhed.

- Man bliver hjemmeblind og har svært ved selv at se løsningerne. Men når man som arkitekt kommer med friske øjne og erfaringen fra tusindvis af andre boliger, er det meget nemmere at sige: Hvorfor gør I ikke bare sådan her, siger Thomas Hjort.

LÆS OGSÅ: Arkitekttegnet hus med fleksibilitet

Dårlig planløsning sælger dårligt

Den dårlige planløsning kan give frustrationer i hverdagen og har også betydning for, hvor nemt det er at sælge din bolig. Det forklarer ejendomsmægler Jesper Nielsen, kendt fra tv-programmerne ”I hus til halsen” på DR1.

- Det, der er sværest at sælge, er boliger, hvor det bare er knast på knast, fordi folk har bygget til med tiden og tænkt funktionalitet i stedet for ynde og sammenhæng, siger han.

Han er derfor vild med boliger, hvor design og funktionalitet hænger sammen, og hvor man har tænkt ind, at boligen skal kunne bruges på forskellige måder.

- Vi har flest købere til boliger, der har en børneafdeling med flere værelser i den ene ende, køkkenalrum og fællesrum i midten som et hjerte, og forældreafdeling og bryggers i den anden ende, siger Jesper Nielsen.

LÆS OGSÅ: Indretning af boligen

3 tip til den gode planløsning

Arkitektfirmaet BARCH ved arkitekt MAA Anders Barslund er nomineret til Danske Boligarkitekters IdéPris 2015 for ombygningen af et tofamilieshus på 253 m2 fra 1920 i Gentofte. Anders Barslund har sikret mere harmoni i den kaotiske plan ved bl.a. at lade en stor panelvæg gå som en ryg igennem huset og elegant opdele det i en opholdsdel, en legeafdeling og et skjult hotel til gæster.

Anders Barslund giver dig 3 tip fra ombygningen, som kan bruges til at skabe bedre planløsninger i mange andre hjem.

 1. Gennemlyste rum
  Etablér vinduer eller glasdøre i begge ender af et rum for at få skabt en akse og en bevægelse, der giver rigtig meget til rummet. Brug også lyset til at lede folk rundt i huset. Alle drages mod lyset.
 2. ”Compression and release”
  Skab små, mørke, lavloftede gangarealer, der fører ud i store, højloftede lyse rum. Kontrasten mellem gangen som et transportrum og et stort køkkenalrum med højt til loftet og store vinduer, giver følelsen af, at du er kommet udenfor i det fri.
 3. Skab små rum i de store rum
  Overvej, om der er nogle vægge, du skal lade helt eller delvist stå, så alt ikke går i ét. Du kan også skabe underrum med din indretning. Brug fx skabe og reoler til at skabe opdelinger, eller placér lænestole i en gruppe, en skammel og en lille kommode ved indgangen eller indret et legehjørne i stuen.

Se, hvordan Anders Barslund skabte orden i det labyrintiske hus på danskeboligarkitekter.dk

Ny planløsning kræver ikke så meget, som du tror

Men hvad kan du så gøre for at få en bedre planløsning i din egen bolig?

- Jeg synes sjældent, løsningen ligger i bare at bygge ud og bygge stort. I stedet handler det om at fornemme familiens liv og færden og finde ud af, hvordan de eksisterende rammer kan bruges. Når jeg kommer ud til en familie, spørger jeg ind til behov og ønsker og prøver at lytte dobbelt så meget, som jeg taler, forklarer han.

På den måde sporer han sig ind på, om der skal etableres bryggers for at gøre hverdagen med beskidte fodboldtrøjer og løbesko nemmere. Om teenagerne har behov for deres egen afdeling. Eller om familien ønsker sig et stort fællesrum til spisning, leg og arbejde.

LÆS OGSÅ: Stor børnefamilie fik eneværelser i 3 værelses lejlighed

Find de uopdagede kvadratmeter

Sådan indretter du en teenager-venlig bolig

Lav en ekstra indgang – gerne langt fra forældresoveværelset.

Lav en separat ungdomsafdeling med eget bad, soveværelser og evt. fælles opholdsrum.

Lav et anneks – det er også en god mellemstation, før børnene flytter helt hjemmefra.

LÆS OGSÅ: Gør garagen til teenage bolig

Alt bliver nemmere, når boligen er indrettet til de behov, din familie har. Nøglen ligger i at finde de uopdagede kvadratmeter i huset.

- I mange huse har man både entré, forstue, gang og bryggers. Men de fleste bruger kun én indgang, så her har man med det samme nogle kvadratmeter, man kan bruge på noget andet. I toetages huse og rækkehuse spilder man også ofte kvadratmeter med en trappe, der er placeret i det ene hjørne, så man er nødt til at have et gangareal i hver ende. Hvis man placerer trappen i midten af huset, kan man spare gangplads, forklarer Thomas Hjort.

Han peger også på, at spisestuen i mange boliger har potentiale til mere. Ofte er den så stor, at der er plads til opbevaring, et skrivebord eller et legehjørne, så rummet får flere funktioner og ikke blot bruges den halve time, familien spiser aftensmad sammen.

LÆS OGSÅ: En stor familie i 2 små sammenlagte lejligheder

Hent lyset ind

At få en bedre planløsning kræver ofte, at du flytter vægge. Men at hente mere lys ind i huset kan også give helt nye perspektiver.

- Lys giver ikke flere kvadratmeter, men det giver følelsen af det. Derfor kan man udrette meget ved at vælge større vinduer og flere døre ud til omgivelserne og sikre ovenlys. Man skal også tænke i at placere køkkenalrum og stuer mod syd, så man får det maksimale ud af dagslyset, anbefaler Thomas Hjort.

De udendørs kvadratmeter kan også inddrages i planløsningen. Har du en overdækket terrasse eller et orangeri, som du kan gå direkte ud i fra køkken eller stue, bliver det som et ekstra rum.

LÆS OGSÅ: Drømmekøleskab blev til et orangeri

Danske BoligArkitekter

En arkitekt kan se muligheder i dit hus, du måske ikke selv ser. Danske BoligArkitekter.dk er en sammenslutning af arkitekter, der har specialiseret sig i om- og tilbygninger – find inspiration blandt hundredevis af om- og tilbygninger, og find netop den arkitekt, der passer til dit byggeprojekt.