Nyt bryggers i kælderen

 • Hvad blev ændret: Nyt bryggers i kælderen, et badeværelse blev til to og indgangsparti til entré.
 • Hvem bor her: Far, mor og to teenagedøtre.
 • Fakta om huset: Etplans parcelhus fra 1947, oprindeligt på 85 m2, tilbygget til 104 m2 i 2013, og høj kælder på 53 m2.

De fandt pladsen nede

Udfordring: I et hus på 104 m2 var pladsen knap for en aktiv familie på fire, som drømte om lige de ekstra kvadratmeter, der kunne gøre deres travle hverdag lidt nemmere. På deres ønskeliste stod et bryggers med plads til overtøj, sko, sportstøj og -udstyr, en ryddelig entré og et ekstra badeværelse til at afhjælpe trafikproppen om morgenen, når alle familiemedlemmer skal afsted på job og i skole – samtidig. Men efter en større om- og tilbygning var byggeprocenten på matriklen maksimeret, så den ekstra plads skulle findes med en smart løsning i det eksisterende hus. 

Løsning: Med hjælp fra en arkitekt blev et irregulært badeværelse lavet om til to mindre badeværelser side om side, og indgangspartiet blev strammet op til en lille entré. Den daglige trafik til og fra huset bliver omlagt til et rum i kælderen, der inddrages til bryggers.

Bonus: Slut med kampen om badeværelset om morgenen, og nu er bunken af sportstøj og -udstyr gemt af vejen i underetagen, så husets entré kan holdes ryddelig og indbydende.

Pris: Ca. 415.000 kr. Prisen omfatter ombygning af kælderen (90.000 kr.) og to badeværelser og entré (325.000 kr.).

Familiens bedste råd om at udnytte pladsen i kælderen

 • Indtænk alle disponible kvadratmeter. Det er ikke lovligt at udnytte kælderens rum til opholds- eller soveværelser, men et bryggers er tilladt.
 • Prioritér den plads, det koster at lette adgangen til kælderen med en integreret trappe fra stueplan, og gør også tilgangen til kælderen udefra nem og indbydende med fx en flisebelagt sti.
 • Hvis ikke loftshøjden er optimal, kan kælderen graves ud.

Loftrum blev til nyt soveværelse

 • Hvad blev ændret: Uudnyttet loftsrum blev til forældresoveværelse og badeværelse.
 • Hvem bor her: Far, mor og to teenagedrenge samt en hund. 
 • Fakta om huset: Bevaringsværdig villa i to plan fra 1906 på 200 m2. Øverste tagetage er på 40 m2 med skrå vægge.

Loftrum blev til nyt soveværelse

Udfordring: Familiens to store drenge trængte til hver deres værelse på villaens 1. sal, som havde ét mindre og ét stort soveværelse, et større opholdsareal samt et lille badeværelse. 1.-salens planløsning gav ikke umiddelbart en oplagt mulighed for at indrette endnu et værelse på den eksisterende plads, bl.a. pga. skråvægge og en trappe, som optager plads på arealet. 

Løsning: I samråd med en arkitekt fandt familien på at inddrage et højloftet loftrum, der kun blev brugt til opbevaring og med adgang via en lem i loftet. Tre vægge blev rykket, og et lille badeværelse blev renoveret. Ved at inddrage et mindre gangareal og en skabsvæg blev et oprindeligt stort værelse reduceret for at gøre plads til en trappe op til det nyindrettede loft. 

Forældresoveværelse samt nyt bad blev etableret på øverste etage. Adgangen til forældreafdeling sker via en trappe, som placeres som adskillelse mellem de to værelser. Under trappen bliver der plads til opbevaring.

Bonus: Ud over et værelse til hver teenager blev der mere privatliv til mor og far på øverste etage. De fik et ekstra badeværelse samt en fantastisk udsigt over skoven fra et stort vinduesparti, som i samme forbindelse blev etableret med en karnap.

Pris: Ca. 450.000 kr. Prisen omfatter rykning af trapper og vægge samt istandsættelse af loftsrummet inklusive badeværelse.

Familiens bedste råd om at udnytte pladsen på en tagetage

 • Når der ikke umiddelbart findes løsninger til flere rum, så er tid og nye tanker ofte vejen til nye muligheder. Rummet øverst i vores hus var ikke tiltænkt andre muligheder end opbevaring, og nu har det forvandlet sig til et skønt soveværelse og en åbning af huset med lys og rum.
 • Vær opmærksom på, at et rum med skråvægge giver begrænset højde. Det fordrer kreative og anderledes løsninger.
 • Vær åben over for nye og anderledes beslutninger undervejs i processen. Først var det planen, at den ældste søn skulle have værelse i det nye loftrum, men undervejs blev det klart, at det ikke var optimalt med gæster og besøg øverst, så soveværelset til de voksne blev prioriteret som det øverstliggende rum.

Lidt plads bliver nu bedre udnyttet

 • Hvad blev ændret: Udbygning på 16 m2, nyt garderoberum, gæstetoilet og terrasse, nyt køkken og rykning af hoveddør.
 • Hvem bor her: Far, mor og to store drenge.
 • Fakta om huset: Toplans rækkehus fra 1977 på 100 m2, kælder 35 m2.

De byggede ud på terrassen

Udfordring: Familien her ønskede sig bedre udnyttelse af deres bolig, mere opbevaringsplads, og så drømte de om et gæstetoilet og et større køkken-alrum med bedre plads til fællesaktiviteter. Men da de bor i et ikonisk rækkehusbyggeri, der er beskyttet af en lokalplan, var der umiddelbart kun mulighed for en udvidelse på 16 m2. 

Løsning: Ud fra familiens egne tegninger har en arkitekt hjulpet til med finpudsning af idéer og en vigtig løsning med kommunen, som viste sig at muliggøre en optimering af den tilladte udbygning på bare 16 m2. Ved at rykke hoveddøren, vende køkkenet 45 grader og dermed orientere det ud mod en lille veranda, som blev delvist inddraget, har familien fået et rummeligt og lyst køkken. Der blev i processen gjort plads til et gæstetoilet og en entré med opbevaring og en lille terrasse foran køkkenet.

Bonus: De nye få, men veludnyttede, ekstra kvadratmeter har stor betydning for boligens funktionalitet og har givet familien mere og smartere opbevaringsplads.

Pris: Ca. 620.000 kr. Prisen omfatter udbygning, nyt køkken, rykning af hoveddør og etablering af entré og gæstetoilet.

Familiens bedste råd om at udnytte pladsen bedre

 • Brug den tid, der skal til, for at undersøge alle løsninger, før projektet sættes i gang. Spørg en arkitekt til råds – det er penge givet godt ud!
 • Kill your darlings. Nogle gange kan man ende med at måtte forlade en kongstanke for at finde den helt rigtige løsning.
 • Det er vigtigt at være meget nøjagtig og tænke kreativt, når man har at gøre med få kvadratmeter. Det kan være, at en flytning af en radiator, dør eller et vandrør giver lige præcis den mulighed eller plads, man mangler.