Spørg Bolius

Nye vinduer i sommerhuset - skal vi vælge 2 lags eller 3 lags?

Hej med jer

Jeg er i gang med at udskifte halvdelen af vinduerne og alle døre i et sommerhus fra 1971. Sommerhuset er med oprindelig isolering og sandsynligvis ikke særlig tæt.

Jeg har spurgt en tømrer om, hvorvidt det er bedst med 2 lags eller 3 lags vinduer og døre. Jeg modtog følgende svar:

"Jeg ville gå med 2 lags hvis det var mig. Du kan ende med ret store kondensudfordringer med 3 lags."

Der er ingen prisforskel mellem de 2 lags og 3 lags, jeg har kigget på.

Derfor håber jeg, at I kan hjælpe mig med, om det er bedst med 2 lags eller 3 lags?

Jeg vil jo gerne undgå, at jeg får kondensproblemer ved at vælge 3 lags vinduer og døre.

Mvh Casper

Hej Casper

3-lags termoruder anbefales ofte fordi de har en lav U-værdi og dermed højere isoleringsevne. I de fleste tilfælde vil man opfatte dette som et plus. Men den høje isoleringsevne kan have ulemper, blandet andet betyder det, at der opstår udvendig kondens på ruden.

Udvendig kondens opstår i Danmark oftest i forårs- og efterårsmånederne. Når temperaturen falder om natten, køles også rudens yderside. Når temperaturen stiger om morgenen, bliver luften hurtigere varm end ruden, og der opstår kondens. Kondensen forsvinder i løbet af dagen, når ruden er blevet varmet op.

Jeg ville nu også vælge 2 - lags. Ikke nødvendigvis pga. kondens, men fordi det er at skyde gråspurve med kanoner at sætte 3 lag glas i et utæt sommerhus fra 1971. Du vil formentlig ingen varmemæssig effekt have af det ekstra lag glas. Til gengæld bruges der 50 % flere ressourcer på selve vinduet, hvilket ikke er specielt bæredygtigt. Endvidere stjæler hvert lag glas der kommer en smule ar det naturlige dagslys. Og i et sommerhus er det da med at få så meget lys ind som muligt.

Vi har netop haft tema om vinduer, og her blev der lavet mange fine artikler (synes vi selv). En af dem jeg vil anbefale er denne om 2 eller 3-lags vinduer. Skal du vælge vinduer med 2 eller 3 lag glas?

Temaet finder du her: Bolius Vinduer

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tue Patursson, fagekspert

Aktuelt på forsiden