Spørg Bolius

Nyt loft af profilbrædder i hus ældre hus, er det nødvendigt at fjerne gammel Alu-kraft inden jeg monterer ny dampspærre?

Hej

Jeg skal sætte profilbræddeloft op i mit hus fra 1976 jeg har taget det gamle loft ned og er nu ved alukraft dampspærren, der er monteret direkte på spærene. Må jeg montere den nye plast dampspærre direkte oven på den gamle og skal der være forskalling under eller må jeg montere profilbrædderne direkte på den nye dampspærre?

Mvh. Martin S

Hej Martin

Tak for dit gode og relevante spørgsmål.

Den mest korrekte løsning er sidstnævnte, hvor man fjerner den gamle alukraft og laver ny forskalling, (for at undgå skruerne direkte igennem dampspærret.

I gamle dage, var det helligbrøde at have to dampspærrefolier i en konstruktion. Men man har ændret den holdning, (hørt hos en seniorforsker hos SBI) at det ikke betyder spor, så længe begge dampspærrefolier ligger de berømte 1/3 inde i isoleringslaget – altså, er der ikke er risiko for kondensdannelse.

Fordelene ved at lade den gamle være er, at man ikke får al den gamle isolering i hovedet. Og at man sparer udgifter og tid til at lave ny forskalling.

Ulemperne er, at du ikke får kontrolleret isoleringen oven. Og så er det sværere at lave tætte samlinger, eksempelvis over loftudtag, eller loftspots, (hvor man gerne skulle montere en safeboks, eller lignende tætning).

Videre er der ulempen med forskallingsbrædderne. Man kan godt skrue op igennem dampspærren. Luftgennemstrømningen her vil være absolut minimal. Men det er selvsagt bedst, ikke at skrue direkte igennem dampspærren.

! Når man taler om alle disse meget skrappe krav til en dampspærre, så skal det nævnes, at det primært handler om nye konstruktioner, med skærpet krav til tæthed, og store isoleringstykkelser. At stille meget strenge krav til en ny dampspærre i en renovering, skal lige ses i lyset med det øvrige hus.

Held og lykke med det. Være kritisk og grundig. Læs relevante montagevejledninger til opsætning af dampspærrefolier. Det er næsten ikke gør-det-selv arbejde mere. 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden