Spørg Bolius

Kan jeg montere dampspærre og nyt gipsloft på det gamle listeloft?

Hej Bolius

Jeg har ældre lofter (fra 1960) af øverst et gammelt gipsloft i små plader og udenpå disse er monteret listelofter (Vibopan el. lign årstal er ukendt, men sikkert engang i 80'erne). Lofterne er malet ad et par omgange med isogrunder og hvid loftsmaling.
Der er ikke monteret dampspærre på loftet, og isoleret med 350mm papiruld. Jeg vil høre om det er muligt at montere dampspærre på (altså på undersiden) af de eksisterende lofter og udenpå så montere et nyt loft, eller om det er nødvendigt at fjerne de to gamle lofter først.
Det vil være lidt et mareridt da papirulden i givet fald skal fjernes først da det jo er granulat, der falder ned, hvis lofterne fjernes. Er det voldsomt svært at føre 9 stk. loftsdåser de få mm. med ned i nyt loft? Der har været en utæt alukraft på loftet før, men ifm. udskiftning af isolering blev jeg anbefalet at udelade dampspærre da den ikke kunne monteres tom tæt membran ovenpå loftet. Jeg bilder mig dog ind, at der er et kuldenedfald fra lofterne, som jeg gerne vil stoppe ved at montere dampspærre og nye lofter uden at skulle fjerne de gamle lofter først.

vh Kasper

Hej Kasper

Jeg anbefaler meget sjældent, (læs aldrig) at man ikke tager de gamle lofter ned først.

Jeg ved godt det er et slæbearbejde, men det er klart at foretrække.

For det første bliver din loftshøjde mindre og mindre. I dit tilfælde taler vi jo omkring 5 cm. Det betyder altså noget i fleste huse.

For det andet hænger du mere og mere vægt op i loftet. Jeg har set en del eksempler på lofter der er røget ned, fordi de tunge gipsplader kun er skruet fast i gamle lister og brædder, som selv kun sidder med spinkle små søm. Enhver der har slæbt gipsplader ind ved, at de er tunge. Et gipsloft vejer en 7-8 kg. pr. kvadratmeter.

Uden at piske stemninger op, kan dette få fatale konsekvenser, skulle loftet ryge ned i hovedet på familien.

For det tredje, er det en ringe måde at lave dampspærre på. En ting er de hundreder af skruer som man skruer igennem dampspærren, noget andet er dine loftspots. Du kan ikke få en tætte samlinger med denne metode, da du hverken kan komme til dampspærren nedefra eller oppe fra med en safebox.

Ligger der ikke en gammel isolering under granulaten som holder lidt på den løse isolering? Og/eller den gamle dampspærre? Den kan da sagens lade sidde, og så lave en ny dampspærre derop.

På den måde kan du nemmere komme til at sætte en tæt safebox over dine loftspots.

Man må (i dag) godt have to dampspærrefolier, lige op ad hinanden. Læs evt. mere her: Byg Erfa: To dampspærrer – ved nybyggeri og renovering

Jeg håber du kan bruge svaret. Og så god arbejdslyst!

Husk en dampspærre skal være TÆT, hele vejen rundt, og ved samlinger.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden