Spørg Bolius

Nyt muret pudset hus - hvilken facadebehandling beskytter bedst?

Hej Bolius.

Jeg har et spørgsmål omkring facadebehandling af en muret ejendom.

Huset er fra 2006 og ligger i anden række fra vandet med en del påvirkning derfra.

Oprindeligt er huset pudset( hedder det det når strukturen i stenene stadig kan ses?)

En del af fugerne rundt i huset er revnet/sprækket og skal kradses ud for at få dem repareret. Men det giver anledning til mine spørgsmål.

1) Efter udkradsning og opfyldning af fugerne hvad er så den bedste og mest holdbare facadebehandling? Skal hele huset have en gang tyndpuds? skal det males med et af de forskellige diffusionsåbne produkter? Skal huset have en Nano behandling på de mest udsatte områder?

Tænker her på at behandlingen skal gøre huset mindst muligt vedligeholdelseskrævende.

2) Jeg har set en del ejendomme har fræset den lodrette fuge ud ved fundamentet - med en 3/4 stens mellemrum.

Det er min ejendom ikke. Er det en god ide at gøre det?

Vil det fjerne fugten hutigere i muren efter regnvejr?

Er det generelt noget i anbefaler at have disse åbne fuger?

mvh Bjørn S

Hej Bjørn S

Det er tilsyneladende et tyndpudset hus du har, da du skriver at man kan ane murstenene igennem pudsen, så en ekstra tyndpudsning er unødvendigt.

Derimod, når facaderne er pudset, så er du i besiddelse af et hus hvor facaderne skal vedligeholdes, modsat et hus med "Blank mur", dvs mursten som står uden nogen behandling.

Behandlingen du kan give dit hus, kan enten være en kalkmaling eller silikatmaling. Jeres hus er ikke så gammelt, så det er højst tænkeligt udført i cement produkter, så en af disse produkter kan anbefales. Kalkmalingen er dog den billigste, og holder ligeså godt som silikatmaling.

Udluftning gennem studsfugerne er meget almindeligt i nybyggeri, da de er med til at ventilere hulmuren. Såfremt du har et problem med fugt i ydermuren, kan dette være en hjælp.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Mikkel Storgaard, murermester

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden