Hvordan kan vi gøre gamle boliger så sunde som muligt at bo i?

Det skal undersøges i et nyt projekt, hvor Realdania By & Byg har købt tre ældre villaer i Randers, som skal renoveres med fokus på at få et sundt indeklima. 

Boligerne skal udlejes til tre testfamilier, og i løbet af det toårige projekt bliver indeklimaet målt både før og efter renoveringen. 

Realdania By & Byg har tidligere haft fokus på et sundt indeklima i tre nybyggede huse i Holstebro, og erfaringerne derfra skal nu overføres til at forbedre indeklimaet i tre ældre huse.

– Vi ønsker at skabe sundere rammer for de mange danskere, som bor i ældre huse. Ved at teste konkrete indeklimaløsninger ønsker vi at kunne udarbejde råd og anbefalinger til både boligejere og byggebranchen til, hvordan man fremover kan indtænke et sundt indeklima i renoveringen, forklarer Jørgen Søndermark, der er arkitekt og projektleder i Realdania By & Byg. 

Partikler og afgasning giver dårligt indeklima

De tre boliger i projektet er en bungalow fra 1937, en murmestervilla fra 1953 og et parcelhus fra 1962, og de har hver især nogle problemer med træk, fugt og et højt varmeforbrug, som er typisk for huse fra den tid.

Et sundt indeklima handler dog ikke kun om at undgå træk, fugt og skimmelsvamp. Partikler fra madlavning, stearinlys og brændeovn eller afgasning fra byggematerialer m.m. er også med til at give et dårligt indeklima.

Når projektet – som har navnet ’Sunde Boliger Renovering ’ er gået i gang, vil de forskellige muligheder for renovering blive prioriteret efter, hvordan de giver mest muligt sundhed, og så vil forbedringerne blive ført ud i livet, indtil budgettet er nået. Forbedringerne kan have den sidegevinst, at energiforbruget i boligen bliver lavere.

De tre huse er klar til udlejning i foråret 2019, og renoveringen er planlagt fra foråret 2019 til sommeren 2020. 

Læs den afsluttende rapport fra forsøget.