Spørg Bolius

Nyt tapet i gammel murmestervilla - hvad gør jeg ved den gamle overflade der smitter af?

Hej Bolius

Jeg skal til at sætte nyt tapet op i en gammel murermestervilla fra 1932.

Jeg har fjernet al gammel tapet og er nu nået ned til den originale pudsede overflade, der dog er dækket af noget brunlig/orange materiale, der smitter af i tør tilstand. Jeg har fået opklaret at det var datidens måde at prime/forankre den pudsede overflade og at materialet har flere navne: perlelim/knust lim eller benlim.

Mit spørgsmål går på hvordan jeg sikrer at nyt tapet vil hæfte ovenpå den brune overflade?
Nogle malerfirmaer siger at alt skal vaskes helt ned og andre vil hellere sælge mig nogle spærregrund. Det vil være temmelig omfattende at skulle vaske alt ned, så jeg er mest glad for en løsning, hvor jeg kan smøre noget spærre på.

Men hvad vil I gøre?

Tak fra Susanne N

Hej

Tak for spørgsmålet.

Det kan også være limfarve der er på væggene.

Det er helt korrekt at en mulighed er at vaske det ned. Det lyder mere besværligt en det rent faktisk er. Du kan bruge en stor malerkost som dy dypper i vand og på den måde vasker væggene ned. Det kræver ikke så meget arbejde, da limfarven hurtig opløses og bliver skyllet bort.

Du skal huske at sikre gulvene mod det vand der kommer ned, men hvis du tørre det op hurtigt bagefter, burde de ikke give de store problemer. Du nok også anvende en spærregrunder.  Forsøg på et lille område først, for at se om det virker.

Du skriver du vi sætte tapet op igen. Du kan også forsøge at sætte tapet op pet et lille område inden du fjerner limfarven. Måske kan tapetklistreret bind til væggene. Men det er højst usandsynligt. Er det filt du vil sætte op, skal limfarven nok fjernes helt inden. Du kan også vælge at male væggene, når du har fjernet limfarven.
Læs her: Limfarve

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden