Spørg Bolius

Ombygning og renovering af forskelligt i huset - hvem kan hjælpe med byggestyring?

Hej Bolius

Jeg skal inden længe bygge sommerhus. Af den grund er jeg kommet til at spekulere i hvordan og hvorledes. Mit spørgsmål er at hvis man vælger at benytte en dampbremse, fremfor dampspærre.
Vil man så, få så godt et indeklime at man kan undgå genvex-anlægget eller vil fordelene ved genvex, være for store ifht. Indeklima?

På forhånd tak, Lasse

Hej Fam. Andersen

Det er en normal, og anbefalelsesværdig fremgangsmåde at hyre en hovedentreprenør til at stå for det hele i en større renoveringssag.

En hovedentreprise betyder kort fortalt, at I kun har kontrakt med ét firma. Dette firma - typisk det fag der har mest arbejde i projektet, oftest tømrer eller murer - hyrer så underentreprenører ind i form af elektrikere, VVS’ere, malere og deslige. 

Det er så hovedentreprenørens ansvar at styre og koordinere arbejdet fagene imellem. 

Ved at hyre håndværkerne enkeltvis, er dig/jer der ene og alene står for styringen. Og det er nærmest et fuldtidsjob, skulle jeg hilse og sige. Og hvis en underentreprenør møder forgæves op, og ikke kan komme videre med et arbejde, pga. din mangelfulde koordinering, så kan du risikere at få en regning for denne spildtid - og med rette.

Det andet der er godt med en hovedentreprenør, er at der ikke er noget der falder mellem stolene. Dette findes talrige eksempler på. Et banalt et kunne være, at du har hyret en maler til at male alle lofter og vægge. Men ikke fodlister og skrammer på vinduerne. Denne står tømreren for. Men de har ikke malerarbejdet med i deres tilbud. Og hvem skal så betale for dette? Arbejder som disse er typisk indeholdt i hovedentreprise.

Det er dog vigtigt at firmaet har erfaring med  at være hovedentreprenør.

Der findes mange gode håndværkere, men det gør dem ikke til gode byggeledere.

Så gå gerne efter et større og veletableret firma.

Dertil kan det så være en fordel at have en arkitekt eller konstruktør til at udarbejde en projektbeskrivelse og evt. tegninger og andre beskrivelser. 

Dertil en kontrakt!

Og ydermere kan det være en fordel at hyre en tilsynsførende rådgiver til at kigge med løbende. Herunder ikke mindst at møde op til sidst og gennemgå det færdige arbejde.

Jeg håber du kan bruge svaret. Og så held og lykke med det.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden