Spørg Bolius

Omfangsdræn og isolering

Hej Bolius.

I forbindelse med renovering af mit hus fra 1945 er turen nu kommet til kælderen. Der skal etableres nye kloakledninger, omfangsdræn og isolering udvendigt. Tre entreprenører har givet tilbud på arbejdet, men de er ikke helt enige om selve udførelsen, hvilket naturligvis har bragt mig i syv sind.

To af entreprenørerne vil udføre det på følgende måde:

Udgravning, omfangsdræn til lidt under kældergulv, platonplader mod kældervæg med 100 mm polystyren udenpå som isolering. Opfyldning med eksisterende jord (meget sandet jord). Afslutningsskinne i toppen af platonplade.

Den sidste vil gøre det omvendt:

100 mm isolering direkte mod kældervæg og så efterfølgende montere platonplade udenpå isolering. Afsluttet med skinne i top, der går ud over isolering.

Mit spørgsmål er om begge løsninger vil fungere eller om der findes en helt tredje og bedre løsning?

Argumentet for den førstnævnte løsning er en god ventilation af væggen, men jeg er nervøs for at isoleringen så er lidt ligegyldig hvis der er ventilation. De påstår så, at det er stillestående luft og at det så ikke går ud over effekten af isoleringen. De nævnte i øvrigt noget om, at platonpladen virkede som en slags dampspærre, hvilket så forsvarer at den skulle være inderst på den varme side af isoleringen.

Et sidste tillægsspørgsmål:

Jeg har tegnet en entreprise-forsikring, som skulle dække, hvis huset skulle falde sammen, men dækker den selvom de vil grave en side fri ad gangen? Der står ikke udspecificeret, hvordan de skal grave, men de vurderer alle sammen, at de godt kan grave en side ad gangen og at huset nok skal blive stående.

Hvordan skal jeg forholde mig til det?

På forhånd tak
Johnny Thomsen

Hej Johnny Thomsen

Jeg ville helt sikkert vælge den løsning, som de to entreprenører er enige om. Idéen er netop, at fugten fra kældervæggen skal kunne komme ud både indvendigt og udvendigt, hvilket det lille luftrum i platonpladerne tillader. Og derefter isolerer man udvendigt.

Den tredje løsning giver ikke mening i min verden. Man kan godt undvære platonpladerne, men så bruger man typisk bare noget tykkere isolering og så skal der være drænriller i polystyrenen på ydersiden. 

Teknologisk Inst. har igennem flere år anbefalet en helt åben løsning, hvor man bruger lecanødder som isolerings- og drænlag. Istedet for tjære, platonplader og polystyren, fylder man blot op med 400-500 mm lecanødder omkring husets kælderydervægge. Dette "lag" er super drænende og udemærket isolerende, men fugt fra kældervæggene, (naturligt opstigende grundfugt, som der altid er i et hus fra den tid), kan nemt slippe ud.

Fælles for ALLE løsningerne er naturligvis, at kældervæggene udvendigt skal pudses plant op først med en vandtæt med diffusionsåben sokkelpuds, hvor man også lukker huller og revner i kældervæggene. Dette er naturligvis mest påkrævet ved lecaløsningen.

Min erfaring er dog, at folk primært sværger til platonplader mv., hvilket da også er en udmærket løsning.

Husk at drænsystemet skal meldes/anmeldes til kommunen. Og så anbefaler jeg generelt, at man beskytter sit drænsystem med brugen af en pumpebrønd, som adskiller omfangsdrænet fra de øvrige systemer - offentlige eller faskiner.

Normalt kan man godt frigrave en hel husside. MEN! I/de skal være noget påpasselige, hvis det er er sandet jord. Det er netop med sandet jord, at man kan risikere "udskridningerne". Men hvis forsikringen ikke har nogle klausuler eller lignende, bør og skal de dække, hvis der sker noget.

Overvej at bruge en professionel og uvildig bygherrerådgiver til dit projekt, som kan kvalitetssikre både projektets ordlyd samt arbejdets udførelse. 

Ps. Gå aldrig ned på isoleringen. Jo mere, jo bedre - og minimum 200-300 mm, hvis du spørger mig.

Læs mere om omfangsdræn og isolering af kælder.

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Morten Mathiasen, ekstern fagekspert

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden