Spørg Bolius

Overraskende plader på ydermuren.

Hej -

Vi købte et hus for små 5 år siden. Huset er fra 1931. Nu har vi netop opdaget, at ydermuren i stueplanen er dækket af træfiberplader. I tilstandsrapporten står der intet om plader, kun mur, og vi har været intetanende om disse plader til for nylig. Vi har fået oplyst af kommunen, at pladerne er brandfarlige og desuden har kommunen taget prøver bag pladerne og her viser det sig, at der er skimmel, vi har tal osv. på denne skimmelsvamp.

Hvad gør vi her? Vi har en ejerskifteforsikring + husforsikring - er der mon nogen af disse forsikringer, der bør betale for nedrivning

af pladerne og evt. muren bag pladerne istandsat?

Håber I kan hjælpe os.

Mvh.

Jette D. J.

Kære Jette D.J.
Det er ikke ualmindeligt at ældre huse er beklædt med bløde træfiberplader på indersiden af ydervæggene. Pladerne kaldes også Cellutex plader.
Man opsatte dem fordi man mente de havde en isolerende effekt.
Cellutex plader er ikke tilladt at opsætte i dag pga. brandfaren. Men har man et hus, hvor der er cellutexplader opsat, er det ikke ulovligt. Bygningsreglementet virker sjældent med tilbagevirkende kraft.
Ulempen opsætning af Cellutex plader er, netop som i jeres tilfælde, at der kan opstå skimmelsvampsvækst bag pladerne.
Husforsikringen vil næppe dække dette forhold. Der er ikke tale om en skade. Skimmelsvamp opfattes ikke som en skade, idet skimmelsvamp ikke skader huset.
Ejerskifteforsikringen vil nok heller ikke dække nedtagningen af plader. Der er ikke tale om en skade eller en forventet skade. Det er, som nævnt, ikke ualmindeligt med cellutexplader. Det var først ved bygningsreglementet 1972 at det blev ulovligt at opsætte pladerne og ejerskifteforsikringen dække sjældent/aldrig forhold der var lovlige ved opførselstidspunktet.
Så det korte svar er, nej forsikringen vil næppe dække. Men jeg vil da kraftigt anbefale, at i får pladerne nedtaget.

 

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine R. Sode, fagekspert

Aktuelt på forsiden