Soppebassin. Vildmarksbad. Svømmesø. Spa.

Der er mange muligheder for at få eget badested – og mange drømmer om det. Og efter coronaens indtog, er drømmen om et badested i egen have ikke blevet mindre. 

Vi har besøgt fire familier, som har gjort det på hver sin måde.

Familien Lindberg Petersen: Nattesøvnen er bedre efter en tur i spaen

Familien Lindberg Petersen fra Kolding har en svømmespa i haven.

Flere gange om ugen både sommer og vinter hopper Anja Lindberg Petersen og hendes familie i svømmespaen tæt på terrassedøren. Om vinteren er spaen 38 grader varm og derfor helt perfekt til at løsne stive led og muskler. Om sommeren er temperaturen skruet ned til 30 grader, så den føles mere kølig at springe i. 

Familien var på udkig efter en almindelig spa, men valgte en svømmespa, fordi børnene så også kan lege, bade og svømme i den. Det er en stor bonus, synes Anja Lindberg Petersen, som også kan mærke en positiv effekt på sin nattesøvn efter en tur i vandet.

– Jeg synes, jeg sover dejligere om natten, hvis jeg har været i spaen om aftenen, fortæller hun.

Fakta om svømmespaen

Areal: Spaen er 4,6 meter lang og 2 meter bred. I den ene ende er der en svømmetræner med dyser, man kan svømme op imod. I den anden ende er der massagedyser.

Vandmængde: Den rummer 8.000-9.000 liter vand, som bliver skiftet én gang om året. 

Pris: Spaen kostede 250.000 kr. at etablere. Selve spaens pris var 180.000 kr., mens resten af beløbet dækker støbning, kran m.v.

Driftsudgifter: Årligt koster spaen ca. 18.000 kr. at varme op. 

Pasning: Vandet bliver renset løbende ved hjælp af pumpe og filter.

Byggetilladelse: Det var ikke nødvendigt at søge byggetilladelse før etablering af svømmespaen.

Malene og Flemming: Søen er et samlingspunkt i haven

Flemming Petersen og Malene Dyrhøj fra Nyborg har en badesø.

Da Flemming Petersen og Malene Dyrhøj byggede hus i 2003, var de ikke i tvivl om, at de skulle have en dam med guldfisk i haven. Og da parret læste en artikel i magasinet Bolius om badesøer, blev de inspireret til mere vand på matriklen.

– Vand og det miljø, der bliver skabt omkring, drager øjet. Jeg har altid været meget fascineret af vand, siger Flemming Petersen, som undersøgte sagen grundigt, inden han og hustruen anlagde deres egen badesø. De så mange videoer på YouTube, før de besluttede sig for søens størrelse og look i det hele taget. Og i 2013 blev den etableret i løbet af 14 dage.

– Det er fedt at bade i sin egen have. Når vores voksne børn kommer hjem, bliver søen altid et samlingspunkt. Så sidder vi på terrasserne og nyder livet. Bare lyden af det rislende vand gør noget godt ved os. Og når vi engang får nogle børnebørn, tror jeg også, at den bliver en attraktion, forudser Flemming Petersen, der bader dagligt, når søen er 20 grader varm – eller gerne varmere.

– Ja, for vinterbadere bliver vi ikke. Det er vi for kuldskære til, siger han med et grin.

Fakta om badesøen

Areal: 30 m2 – 5 meter i bredden og 6 meter i længden. 

Dybde: 2,30 meter på det dybeste sted. Der er et nedre 90 centimeter dybt plateau og et øvre på 10 centimeters dybde. 

Vandmængde: Søen rummer 90 kubikmeter vand – svarende til 90.000 liter.

Pris: 50.000 kr. Familien i Nyborg har sparet en del penge, da Flemming Petersen er entreprenør og selv har gravet søen ud og fjernet jord. 

Opbygning: Ved siden af søen er der et renseområde med en lille sø på 12 m2 og 50 centimeter dyb. På bunden er der folie med fire drænrør, som er forbundet med en pumpe, der returnerer vandet til søen. Oven på drænet er der 40 centimeter granitskærver i to størrelser. Oven på stenene er der plantet vandplanter, hvor der løber 5-10 centimeter vand. Her bliver alt skidtet fanget og falder ned i stenene, hvor det bliver spist op af mikroorganismer. Herefter falder affaldet ned i stenen og bliver til slam, som planterne derefter æder. Vandet i søen er så rent, at man kan drikke det.

Byggetilladelse: Juridisk betragtes søer med et overfladeareal på under 100 m2 som havebassiner og kræver ikke tilladelse fra myndighederne.

Lars: Turene til stranden er byttet ud med et badebassin

Lars Lundsgaard fra Odense bader i et plastikbassin i haven.

På varme dage skifter Lars Lundsgaard til badeshorts, så snart han kommer hjem fra sit job på Brandts Klædefabrik i Odense. For i hans og hustruens rækkehushave står et bassin og venter på ham.

– Jeg elsker at blive kølet af, når det er varmt i vejret. Og vi sparer mange ture til stranden. Derfor er det også en mere bæredygtig løsning dybest set, siger Lars Lundsgaard. 

Han boede tidligere på landet og havde her et stort badebassin på 6.000-7.000 liter i haven. Da han og hustruen flyttede til et rækkehus med en lille have, vidste han, at badeturene skulle flytte med. Parret købte derfor et lille bassin på 2.500 liter, som snildt kunne indpasses bagerst i den lange og smalle rækkehushave.

– I weekenderne behøver vi ikke tænke på at køre af sted og smøre madpakker. Det giver nogle mere sammenhængende dage, hvor vi bare chiller med badning, gode bøger og sjusser. Når jeg ligger der med mine solbriller og min stråhat, får jeg fornemmelsen af Middelhavet, siger Lars Lundsgaard.

Fakta om badebassinet

Areal: 2,60 x 1,70 meter og 60 centimeter i højden. 

Vandmængde: 2,5 m3 – hvilket svarer til 2.500 liter.

Pris: 700 kr. Bassinet har stålstel i stedet for luftpuder, da stålkanten er mere holdbar.

Driftsudgift: Ejeren vurderer, at det koster 125 kr. pr. gang at fylde bassinet med en kubikmeterpris på 50 kr. 

Pasning: Ved sæsonens begyndelse tilsættes pH Minus, et pulver, som justerer vandets pH-værdi. Er den for høj, virker kloret ikke ordentligt. Der testes med et klor- og pH-værditestsæt til 80 kr. Derefter tilsættes klorgranulat.

Hen over sommeren bliver vandet renset ved hjælp af langtidsklortabletter, som lægges i en dispenser, der flyder i overfladen. Tabletterne koster ikke meget og kan købes i diverse legetøjsforretninger og byggemarkeder. Der lægges en ny tablet i dispenseren cirka en gang om ugen.

Man bør løbende teste pH- og klorværdier og tilsætte efter produkternes anvisning.

Vandet bliver ikke skiftet i løbet af sæsonen, men der suppleres i løbet af sommeren med omkring 75 liter.

Der er en pumpe, som kører døgnet rundt og koster 75 kr. pr. måned. Man kan vælge at sætte en timer på, så den kun kører runder a fx 12 timer. Pumpen flytter vand og dispenser rundt i bassinet, så kloret fordeles godt.

Byggetilladelse: Der kræves ikke tilladelse. Placér bassinet på et solrigt sted i haven og afskærmet fra naboer.

Merete og Jørgen: Ren magi at sidde i vildmarksbadet

Merete og Jørgen Due Paarup fra Jordrup har et vildmarksbad.

En rejse til Finland for mange år siden tændte en drøm i Merete Due Paarup og hendes mand, Jørgen. På rejsen fik de smag for at bade i kolde søer og derefter blive varmet godt og grundigt i en sauna. 

For 20 år siden flyttede parret og deres fem børn til en naturgrund i landsbyen Jordrup ved Kolding, og her fik de hurtigt udpeget et hjørne, der ville egne sig perfekt til et vildmarksbad. Drømmen blev dog først opfyldt i 2019, da parret ønskede sig penge til et kar i sølvbryllupsgave. 

– Det er vildt hyggeligt og fuldstændig afstressende. Vi mærker årstidernes skiften, og det er helt magisk at sidde i det varme vand en iskold vinternat med stjernehimmel, fortæller Merete Due Paarup, som også nyder at invitere gæster med en tur i det varme vand.

– Man snakker virkelig godt, når man bare sidder dér, og der ikke er andet end vinden i træerne til at bryde snakken. Vores teenagere har også ofte brugt den med deres venner og veninder.

Fakta om vildmarksbadet

Areal: Vildmarksbadet er 2 meter i diameter.

Vandmængde: Det rummer 2,4 kubikmeter vand, hvilket svarer til 2.400 liter vand.

Pris: Omkring 30.000 kr., men vildmarksbade findes billigere på tilbud. 

Driftsudgifter: Parret vurderer, at det koster 50 kr. pr. gang at skifte vand. Vandet varmes via en lille brændeovn, som sidder på siden af karret. Familien har let adgang til brænde på egen grund.

Pasning: Vandet bliver skiftet 1-2 gange om måneden, alt efter hvor mange mennesker der har været i. Der bliver ikke brugt kemikalier til at rense vandet med, hvilket er et aktivt valg fra familiens side. 

Byggetilladelse: Der kræves ikke tilladelse. Der findes ikke specielle regler, men det anbefales at følge bekendtgørelsen for brug af åben ild. Der kan være steder, fx skov, hvor risikoen kan være større. I tvivlstilfælde vil det være en god idé at kontakte de lokale brandmyndigheder for mere information.

Overvejer du det selv – tjek regler om placering og bortskaffelse af vandet 

Selvom du ikke skal søge om byggetilladelse til fx din svømmespa eller lignende, skal du alligevel overholde bygningsreglementets regler. Det vil sige, at anlægget skal placeres 2,5 meter fra skel mod nabo ved fritliggende enfamilie­huse, tofamiliehuse og dobbelthuse. For sommerhuse er grænsen 5 meter. 

Du er også ansvarlig for evt. afskærmning eller indhegning, der hindrer, at forbipasserende falder i. 

Hvis din kommune ikke har separat kloakering – adskilt spilde- og regnvand – kan du godt hælde vandet ud i fx vejristen. 

Det skal du ikke, hvis der er separat kloakering.  

Her vil vandet så gå uden om det lokale rensningsanlæg og blive ledt direkte ud i åer eller søer. Her skal du i stedet lede vandet ud via et af husets afløb eller i toilettet. Du kan benytte en hævert, hvis vandet skal ud i toilettet. 

Hvis du hælder vand tilsat kemikalier direkte ud på din græsplæne, vil disse kemikalier komme ud i naturen.