Når skaden er sket

Får du ondt efter havearbejdet, er is den bedste akutte behandling. Det virker smertestillende, muskelafslappende og kan mindske hævelser.

Gør sådan:

  • Pak en almindelig pose isterninger, en pose frosne ærter eller lignende eller en speciel genbrugs-kuldepakning ind i et viskestykke.
  • Læg det på stedet, hvor det gør ondt i 15-20 minutter
  • Gentag hver 1 time, indtil smerterne begynder at aftage.

Når foråret begynder at titte frem, går vi i gang med at luge, beskære, flytte krukker og grave i haven. Men vær forsigtig: Mange overbelaster led, muskler og sener, og i værste fald kan det resultere i alvorlige rygskader.

Det mærker både fysioterapeuter og kiropraktorer hvert år, når havesæsonen begynder.

- Jeg bliver altid imponeret over vores gåpåmod og optimisme, når det kommer til forårshaven. Det hele kan fikses på en enkelt søndag, og jeg kan da sagtens flytte den 40 liters havekrukke alene. Det er rigtig godt, at vi kommer ud og får gang i kroppen, men vi skal passe på, at vi ikke præsterer over evne. Det er ofte årsagen til at det gir et smæld i ryggen, eller vi træder forkert på stigen.

- Hvis man har ligget på sofaen det meste af vinteren, er 4-6 timers hårdt fysisk arbejde med at flytte krukker, havemøbler, luge bede og klippe hæk, en stor belastning for kroppen. Hvis man er uheldig, kan det ende med skader og gener i muskler, sener og led og desværre også øge risikoen for alvorlige ulykker, siger fysioterapeut Niels Honore fra FysioDanmark, der hvert år oplever mange, der kommer ind med smerter i ryg, skulder, nakke og håndled, fordi de er gået for hårdt til den i haven.

Varm op før det grove havearbejde

Fysioterapeut Karsten Høgh, der har 12 års erfaring som fysioterapeut og driver sitet fysio-shop.dk bedste råd til haveejere er at tage det stille og roligt. De fleste løfteskader sker om formiddagen, og det tilskriver han, at folk går i gang lige efter morgenmaden, hvor kroppen stadig er kold.

- Ligesom man varmer op, når man skal dyrke sport, bør man også gøre det, før man går i gang i haven. Start med de mindre belastende opgaver, og vent med det hårde gravearbejde til kroppen er varm, siger Karsten Høgh.

Havearbejde kan give diskusprolaps

Har du dyrket sport og motion hele vinteren, er du alt andet lige bedre rustet til at klare arbejdet. Men alle - også de veltrænede - kan få en pludselig skade, når det går løs i haven.

Havearbejde handler som regel om, at noget skal skubbes, trækkes, graves og løftes, og hver gang bøjer vi ryggen fremover og vrider den måske også samtidig.

- Det belaster især diskusskiverne på rygsøjlen, og i værste fald kan det give en prolaps. Jeg anbefaler altid folk at variere opgaverne i haven, så man skiftevis laver noget ved jorden og i højden.

- Har man kun én type opgave, så sørg i det mindste for at lave nogle øvelser, hvor ryggen strækkes bagud. Når det først er gået galt, kan man nemlig ikke længere strække ryggen, siger Karsten Høgh.

Pas på, hvis du smider tøjet i haven

Mange kommer til at svede, når det går løs med skovl og spade, og så smider de typisk noget af tøjet. Men også her skal man passe på.

- Det er i orden at smide noget af tøjet, når man har fået varmen, men pas på udsatte steder. Ryger trøjen op og bukserne ned, så risikerer du, at lænden får kulde, og så kan det gå rigtig galt, inden det bliver aften, advarer Karsten Høgh.

Han anbefaler haveglade patienter, der har en svag ryg, ind i mellem at støtte ryggen med et korset, mens havearbejdet står på.

5 gode råd, når du er i haven

  1. Fornuftig påklædning: Tag tilstrækkeligt varmt tøj på, så du ikke bliver kold. Fodtøjet skal også være i orden, træsko uden hælkappe og gummitræsko a la Clogs dur ikke.
  2. Begynd stille og roligt: Udfør de mindst belastende opgaver først. Ryggens led og muskler bør varmes op før særligt krævende havearbejde.
  3. Variér opgaverne: Lav skiftevis arbejdsopgaver i skulderhøjde og jordhøjde. Skift fx hver time.
  4. Stræk ryggen: Bevæg ryggen i den modsatte retning, hvis din ryg har udført foroverbøjet arbejde i længere tid - så får ryggens led og muskler en pause. Sæt dig ikke ned, det belaster lændens led unødvendigt. Gå i stedet en tur, hold dig oprejst eller læg dig ned og hvil ryggen!
  5. 5. Vær realistisk: Arbejdet behøver ikke blive gjort på én dag. Hvis du mærker tiltagende stivhed, muskelømhed, eller uro i ryggen, er det tid til en pause.

Kilde: Karsten Høgh, fysioterapeut, fysio-shop.dk