Spørg Bolius

Patriciervilla - hvilken hvid farve skal vi vælge til indvendige vægge og træværk?

Hejsa Bolius,

Vi er de heldige ejere af en flot patriciervilla fra 1909.

Idag har vi en indvendig maling af Råhvid vægge med glans 10, Råhvid lofter glans 5 og træværk (dører, paneler, vinduer) der er malet for 10-12 år siden og i dag har en gulig nuance sikkert pga at det er malet med oliemaling i sin tid af tidligere ejer.

Vi planlægger at få malet vores hus indvendigt og er i tvivl om hvilken farve hvid vi skal bruge. Kan i hjælpe med hvad der er den "klassiske" hvide farve og hvad i tænker omkring glans?

Vi har fået nogle skabslåger lakeret for nogle år siden der er i en RAL 9010 Glans 25 så vi vil selvfølgelig også gerne ramme en hvid der passer til dette....

Håber vores spørgsmål giver mening....... 

vh Anders B

Hej Anders B

Det er svært at sige, Ral 9010 er en tonet hvid og ofte den farve der bruges og betegnes som hvid af producenter af fx døre og vinduer, formalede lister m.v.

Men der findes udover en 9010 også en ren hvid og flere andre farver der bruges til  at svagt tone farven hvid, det kan være en grå, gul eller brun afhængigt af hvilken virkning man ønsker,
Hvilken i skal vælge et svært at sige uden at kende nærmere til huset og hvilke andre farver der er i huset og på inventaret.

Hvis jeres skabslåger er Ral 9010 så er det vigtigt at i passer på at i ikke vælger en hvid der får skabslågerne til at se "beskidte" eller gulnede ud.

Men det er også et spørgsmål om hvor meget dagslys der kommer ind i huset, om det skal reflekteres bedst muligt for at få mere lys i rummet, eller dæmpes eller tones fx for at give et varmere lys i rummet.

Om i skal vælge samme tone til alt i huset eller gerne vil have noget til at fremstå på en bestemt måde kommer an på både hvad i kan lide,  hvordan i møblerer huset og hvilke farver der reflekteres udefra, fra omliggendu huse, træer i haven m.v.

Ofte vil en patriciervilla fra 1909 i sig selv have fint proportionerede rum, vinduer og lysindfald, fodlister døre og dørindfatninger, stuk m.v. - at man ofte får det klareste og mest harmoniske udtryk ved at holde vægge lofter og træværk i samme hvide farve. Men så variere overfladens glans/mathed ved at lade lofter og vægge stå matte, (som den oprindelige limfarve man ofte brugte da huset blev bygget, og som fremstår fløjlsmat, men langt mere sart end moderne malingstyper). Male træværk med en høj glans så overfladen fremstår blankt og reflekterer både dagslyset og andet lys i rummene.

Men det er et spørgsmål om hvordan i gerne vil have rummene fremstår, og bedst muligt danne baggrund for jeres møblering, indretning, belysning og den måde i bruger rummet på.

For at finde hvilken hvid farve der passer bedst i huset,  kunne i købe nogle prøvedåser på nogle forskellige hvide nuancer og så teste med fx 1 x 1 meter af de forskellige på en væg - og på den måde se hvordan farven ser ud i det lys der kommer ind i jeres rum. Så vil det oftest være forholdsvis synligt hvad der er det bedste valg for huset og rummene.

Se fx: Flugger hvide farver  og ellers har  de større farvehandlere har ofte er Ral farvekort med de forskellige hvide farver, son er meget synligt forskellige når man ser dem ved siden af hinanden.
Se også: Farvesystemer

Læs også: Derfor vælger vi hvide vægge

Med venlig hilsen

Kilder, henvisninger og metode

Spørg Bolius: Dette er et brevkassesvar fra Videncentret Bolius’ gratis brevkasse. Her kan alle stille et spørgsmål om deres bolig. Emnet undersøges og besvares af en uvildig fagekspert med ekspertise på netop det emne. Spørg Bolius her.

Alle bidragsydere:

  • Tine Nielsen, arkitekt maa

Aktuelt på forsiden

Vis resten af forsiden