Hvem opfandt petroleumslampen?

Jan Józef Ignacy Łukasiewicz, en farmaceut fra Østrig, opfandt petroleumslampen.

Han udviklede som den første en metode til at destillere petroleum fra olie. Og i 1853 opfandt han så selve petroleumslampen, som består af en beholder til petroleum, som suges op igennem en væge til et lampeglas. 

Man kan regulere vægestørrelsen – og dermed størrelsen på flammen i lampen – med en lille skruemekanisme udenpå lampen.

Kilde: www.wikipedia.org
 

Fordi man kun havde været vant til olielamper og stearinlys, var det en kæmpe, positiv forandring, da petroleumslampen blev opfundet og fandt sin vej ind i de danske hjem i anden halvdel af 1800-tallet. Både på landet og blandt adelen blev petroleumslampen hurtigt den mest almindelige oplysningsform.

- Petroleumslampen var jo ofte blot en beholder til petroleum i bunden med en væge, der sugede petroleum op til en brænder, så en flamme kunne lyse op igennem et glasrør. Men det var billigere, mere sikkert og enkelt at bruge end en olielampe, og det betød, at man nu følte, man kunne tage kontrol over natten og mørket, forklarer Stefanie Høy Brink, museumsinspektør ved Københavns Museum.

Første lampe med lysdæmper

Petroleum lugtede også mindre grimt end olie og var mindre forurenende, så det var på alle måder en forbedring af indeklimaet. Derudover var flere af petroleumslamperne forsynet med et håndtag, så de var transportable, så man fx kunne tage dem med ud på dasset om natten.

Petroleumslampen blev dog aldrig et design-objekt. Det var en funktionel og praktisk lampe, forklarer Kristine Virén, arkitekt og formidlingschef i Videncentret Bolius.

- Men faktisk var det vores første lampe, der havde lysdæmper, for man kunne jo skrue op og ned og på den måde regulere lyset. Det var også en af grundene til, at den udraderede olielampen, siger hun.

Petroleumslampe til indendørs belysning havde kort storhedstid

Selv om petroleumslampen havde mange fordele, havde den dog også en ret kort storhedstid, fordi elektriciteten tog over. I 1891 åbnede det første elværk i Danmark i Køge, året efter åbnede der også elværker i København og Odense, og i starten af 1900-tallet fik de fleste danske hjem dermed elektrisk belysning.

Petroleumslamper er lig hygge

- Petroleumslampen var dog i mange hjem, indtil der blev indlagt elektricitet. Elektriciteten var jo i første omgang kun noget, man fik i velhaverhjemmene, forklarer Stefanie Høy Brink.

Og Kristine Virén supplerer:

- Elektriciteten var jo ikke ret stabil i starten, så på mange måder var petroleumslampen i begyndelsen en mere sikker løsning. Men at få elektriske lamper viste jo velstand, så man fik det, så snart man havde råd. Men fx på skibe, som man ikke kunne elektrificere, var petroleumslampen stadig en god løsning. Det er nok også derfor, petroleumslampen stadig ses på både og forbindes med en maritim stil. 

Køb en antik eller helt ny petroleumslampe

I dag kan man købe en petroleumslampe som en antik lampe. Og de gamle lamper hænger i huse, lejligheder, sommerhuse og kolonihavehuse, fordi den går hånd i hånd med hygge.

Men petroleumslampen er også blevet nyfortolket.

- Jeg er faldet over en moderne petroleumslampe – nemlig transportable lanterner med LED. Nogle har også indbygget højtaler. De ligner de gamle petroleumslamper i udtryk, men fordelen er, at man ikke skal være bange for at komme til at efterlade dem tændt, som man skal med petroleum - man kan skrue præcist op og ned, og de er supernemme at transportere, siger Indretningskonsulent Rikke Christensen, Rikke Living.

Se et eksempel på en moderne fortolkning af en petroleumslampe her.